Kávékrémes-diós sütemény recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg darált dió
- 1 csomag sütőpor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 18 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 nagyobb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 kis doboz görög joghurt (2*12,5 dkg)
- 0,5 dl tej
Krém:
- 2 dl habtejszín
- 2 ek porcukor
- 2 kis tasak 3 in1 kávé
- 25 dkg mascarpone
Tetejére:
- 3 dkg csokoládé
Elkészítése:
Tészta készítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy közepes tepsit (20×32 cm) kikenünk vékonyan vajjal és megszórjuk liszttel (vagy kibéleljük sütőpapírral).
A lisztet egy tálba szórjuk, majd elkeverjük a darált dióval és a sütőporral. A megolvasztott vajat a cukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, végül pedig a joghurtot. Beleforgatjuk a diós lisztet és a tejjel fellazítjuk. A tésztát az előkészített tepsibe simítjuk.
A forró sütőbe tolva alul-felül sütéssel 30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.
Krém készítése:
A tejszínt a porcukorral és a kávéporral gépi habverővel keményre verjük, majd hozzáadjuk a mascarponét és azzal is tovább verjük egy keveset.
A kihűlt tésztára kenjük a krémet.
Lefedve pár órára hűtőbe rakjuk, de még jobb, ha egy egész éjszakát pihen.
Tálalás előtt csokoládét reszelünk a tetejére.
Tipp:
Nem vagyunk nagy kávérajongók, a főtt változatot sem isszuk, de az olyan süteményeket, aminek a krémje ezzel van ízesítve, azt nagyon is kedveljük. A dió pedig remek párost alkot a kávés krémmel. Ez a süti nem túl édes, a krémje légies, könnyű, amit a krémsajt tesz selymessé. Vendégváró édességként készítettem. Ízlés szerint szeletelhető, de egy közepes pogácsa szaggatóval kiszúrva még különlegesebb formát adhatunk neki.