Kávékrémes-diós sütemény

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg darált dió
  • 1 csomag sütőpor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 18 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 nagyobb tojás
  • 2 kis doboz görög joghurt (2*12,5 dkg)
  • 0,5 dl tej

Krém:

  • 2 dl habtejszín
  • 2 ek porcukor
  • 2 kis tasak 3 in1 kávé
  • 25 dkg mascarpone

Tetejére:

  • 3 dkg csokoládé

Elkészítése:

Tészta készítése:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

Egy közepes tepsit (20×32 cm) kikenünk vékonyan vajjal és megszórjuk liszttel (vagy kibéleljük sütőpapírral).

A lisztet egy tálba szórjuk, majd elkeverjük a darált dióval és a sütőporral. A megolvasztott vajat a cukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, végül pedig a joghurtot. Beleforgatjuk a diós lisztet és a tejjel fellazítjuk. A tésztát az előkészített tepsibe simítjuk.

A forró sütőbe tolva alul-felül sütéssel 30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.

Krém készítése:

A tejszínt a porcukorral és a kávéporral gépi habverővel keményre verjük, majd hozzáadjuk a mascarponét és azzal is tovább verjük egy keveset.
A kihűlt tésztára kenjük a krémet.

Lefedve pár órára hűtőbe rakjuk, de még jobb, ha egy egész éjszakát pihen.

Tálalás előtt csokoládét reszelünk a tetejére.

Tipp:

Nem vagyunk nagy kávérajongók, a főtt változatot sem isszuk, de az olyan süteményeket, aminek a krémje ezzel van ízesítve, azt nagyon is kedveljük. A dió pedig remek párost alkot a kávés krémmel. Ez a süti nem túl édes, a krémje légies, könnyű, amit a krémsajt tesz selymessé. Vendégváró édességként készítettem. Ízlés szerint szeletelhető, de egy közepes pogácsa szaggatóval kiszúrva még különlegesebb formát adhatunk neki.