Karácsonyi csodaszelet recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 60 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 20 dkg porcukor
- 25 dkg margarin
- 3 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- annyi tej vagy tejföl, amennyit felvesz
Mákos töltelék:
- 50 dkg darált mák
- forró tej, annyi, hogy kenhető legyen a massza
- fél citrom reszelt héja
- cukor ízlés szerint
Diós töltelék:
- 50 dkg darált dió
- forró tej, annyi, hogy kenhető legyen a massza
- cukor ízlés szerint
Vaníliás krém:
- 5
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 6 dl tej
- 15 dkg liszt
- 15 dkg kristálycukor
- 1 rúd vanília
- 2 csomag vaníliás cukor
Meggyes töltelék:
- 2 üveg magozott meggybefőtt, levével együtt
- fahéj ízlés szerint
- 3 evőkanál rum
- cukor ízlés szerint
- 2,5 csomag vaníliás puding
Tetejére:
- csokimáz, cukor gyöngyök
Elkészítése:
A sütőporos lisztet a porcukorral és a margarinnal elmorzsolom, majd az egész tojásokat és annyi tejet adok hozzá, hogy könnyen nyújtható legyen. Lisztezett deszkán átgyúrom. Tepsi hátlapján 4 egyforma lapot sütök (180 fokon kb 15 perc).
A mákos vagy diós tölteléket cukrozom ízlés szerint leöntöm forró tejjel, annyival, hogy kenhető masszát kapjak. A mákos töltelékhez egy citrom reszelt héjat adok, lehet kevesebb is ízlés szerint. Hagyom kihűlni.
A vaníliás krémhez a tojásokat szétválasztom a tojások fehérjét a kristálycukorral kemény habbá verem, a tojások sárgáját a vaníliás cukorral a liszttel és egy kis kevés tejjel csomómentesre keverem. Hozzáadom a maradék tejet, a vanília rúd kikapart belsejét és beledobom a vanília rudat is. Lassú tűzön, kevergetés mellett sűrű krémet főzök. Ha kész a krém még forrón hozzáadom a tojásfehérje habot. Óvatosan kell beleforgatni, nehogy összetörjön a hab. Hagyom kihűlni.
A kimagozott meggybefőtt levéből 1 dl-t félreteszek, ezzel kikavarom a pudingokat. Felteszem melegedni a meggylevet kevés fahéjjal, kristálycukorral és a rummal, majd ha kezd felforrni beleöntöm a pudingos keveréket. Sűrűre főzöm. Hagyom kihűlni, majd a meggyet belekeverem.
Ha kihűltek a krémek, illetve a töltelékek, összeállítom a sütit. Alsó lapra jön a mákos vagy diós krém, aztán a másodikra a vaníliás krém, legvégül a meggyes.
A sütemény tetejét csokimázzal bevonom vagy fahájas porcukorral is díszíthetjük.
Tipp:
Én a süteményt úgy készítettem, hogy a mákos és diós tölteléknek a felét vettem és az alsó lap egyik felére mákosat a másikra a diósat kentem, mivel nem mindenki szereti a mákot a családban.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Levesrajongók álomválogatása – 12 tápláló és finom leves, ha valami meleget ennél
A levesek igazi komfortfogások – legyen szó füstölt kolbászos bablevesről,
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? 2025.09.04. csütrötök
Neked is komoly dilemma, hogy mi legyen az ebéd? A Receptneked.hu minden hé
Tovább olvasom »
A mézen túl: a méhpempő valódi szuperélelmiszer, amit még kevesen ismernek (x)
Kevesen tudják, hogy a méhkaptár igazi értéke nemcsak a mézben rejlik, hane
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? 2025.09.03. szerda
Neked is komoly dilemma, hogy mi legyen az ebéd? A Receptneked.hu minden hé
Tovább olvasom »
10 krémes és ízes sütemény, amit most azonnal ki kell próbálnod
Ebben a válogatásban elhoztunk neked 10 csábító süteményt, amelyek a klassz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? 2025.09.02. kedd
Neked is komoly dilemma, hogy mi legyen az ebéd? A Receptneked.hu minden hé
Tovább olvasom »