Jojó fánk recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 30 dkg cukor
- 5 ek tej
- 2 dkg szalalkáli
- 5 csapott ek zsír felolvasztva
- 75 dkg finomliszt
- csipet só
- 2-3 csapott ek tejföl
Krémhez:
- 6 ek liszt
- 8 dl tej
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 tasak vaníliás cukor
- 4 ek cukor
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg margarin
Tetejére:
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 tk olaj
Elkészítése:
A szalalkálit jól elkeverjük a tejben és hagyjuk kicsit feloldódni. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a felolvasztott zsírt és a szalagárés tejet. Jól összekeverjük és lefedve a hűtőbe rakjuk egy éjszakára.
Másnap hozzáadunk egy csipet sót, a lisztet és kézzel elkezdjük összedolgozni. Ha nem állna össze a tészta, akkor fokozatosan hozzáadunk egy kevés tejfölt. A tészta linzer lágyságú lesz.
Lisztezett felületen kb 3-4 mm vastagra nyújtjuk (én a masszát két részre vettem és két részletben végeztem a nyújtást, hogy kényelmesebben elférjek a felületen), majd egy lisztbe mártott 4 cm-es pogácsa szaggatóval kiszúrjuk a korongokat.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, köztük kevés helyet helyet hagyva. Inkább felfelé fognak nőni, de szélesednek is sütés közben. Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 10 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a lisztet csomómentesre keverjük kevés tejjel, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliát és a cukrot, majd a maradék tejjel simára keverjük. Mérsékelt lángon sűrűre főzzük. Amíg hűl, a porcukrot habosra keverjük a margarinnal. Ha a főzött krém is kihűlt, összekeverjük a porcukros résszel.
Egy habzsák segítségével kb 1 púpos evőkanálnyi krémmel összeragasztunk két tallért.
A csokoládét az olajjal forró vízgőz felett felolvasztjuk és a fánkok tetejét becsíkozzuk vele (erre egyszerűen egy evőkanalat használtam, belemártottam a csokiba és hagytam a csokit lecsorogni, miközben az egymás mellé fektetett fánkok felett oda-vissza húzogattam a kanalat).
Tipp:
Ez egy nagyon érdekes sütemény, ami tulajdonképpen csak a formájában hasonlít a fánkhoz. Két nap alatt két alkalommal sütöttem meg. Igaz, hogy picit időigényes az elkészítése, de valóban egy nagy adag és igazán finom, mutatós édesség.
A leírt mennyiségből 35 db fánk született, de bőven maradt krém. Ezért érdemes a krémet mondjuk felezni vagy csak kétharmad mennyiséget készíteni. A megtöltött fánkok még kemények, ezért ajánlatos legalább egy éjszakát hagyni puhulni, mert a tészta a krémet magába szívja, így lesz puha, omlós.
Az elkészítési idő nem tartalmazza a pihentetés idejét.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »