Jojó fánk recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 30 dkg cukor
- 5 ek tej
- 2 dkg szalalkáli
- 5 csapott ek zsír felolvasztva
- 75 dkg finomliszt
- csipet só
- 2-3 csapott ek tejföl
Krémhez:
- 6 ek liszt
- 8 dl tej
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 tasak vaníliás cukor
- 4 ek cukor
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg margarin
Tetejére:
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 tk olaj
Elkészítése:
A szalalkálit jól elkeverjük a tejben és hagyjuk kicsit feloldódni. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a felolvasztott zsírt és a szalagárés tejet. Jól összekeverjük és lefedve a hűtőbe rakjuk egy éjszakára.
Másnap hozzáadunk egy csipet sót, a lisztet és kézzel elkezdjük összedolgozni. Ha nem állna össze a tészta, akkor fokozatosan hozzáadunk egy kevés tejfölt. A tészta linzer lágyságú lesz.
Lisztezett felületen kb 3-4 mm vastagra nyújtjuk (én a masszát két részre vettem és két részletben végeztem a nyújtást, hogy kényelmesebben elférjek a felületen), majd egy lisztbe mártott 4 cm-es pogácsa szaggatóval kiszúrjuk a korongokat.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, köztük kevés helyet helyet hagyva. Inkább felfelé fognak nőni, de szélesednek is sütés közben. Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 10 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a lisztet csomómentesre keverjük kevés tejjel, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliát és a cukrot, majd a maradék tejjel simára keverjük. Mérsékelt lángon sűrűre főzzük. Amíg hűl, a porcukrot habosra keverjük a margarinnal. Ha a főzött krém is kihűlt, összekeverjük a porcukros résszel.
Egy habzsák segítségével kb 1 púpos evőkanálnyi krémmel összeragasztunk két tallért.
A csokoládét az olajjal forró vízgőz felett felolvasztjuk és a fánkok tetejét becsíkozzuk vele (erre egyszerűen egy evőkanalat használtam, belemártottam a csokiba és hagytam a csokit lecsorogni, miközben az egymás mellé fektetett fánkok felett oda-vissza húzogattam a kanalat).
Tipp:
Ez egy nagyon érdekes sütemény, ami tulajdonképpen csak a formájában hasonlít a fánkhoz. Két nap alatt két alkalommal sütöttem meg. Igaz, hogy picit időigényes az elkészítése, de valóban egy nagy adag és igazán finom, mutatós édesség.
A leírt mennyiségből 35 db fánk született, de bőven maradt krém. Ezért érdemes a krémet mondjuk felezni vagy csak kétharmad mennyiséget készíteni. A megtöltött fánkok még kemények, ezért ajánlatos legalább egy éjszakát hagyni puhulni, mert a tészta a krémet magába szívja, így lesz puha, omlós.
Az elkészítési idő nem tartalmazza a pihentetés idejét.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »