Ízes bukta recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 500 g liszt
- csipet só
- 60 g olvasztott margarin (vagy vaj, zsír)
- 50 g porcukor, 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 3 dl tej
- 2 dkg friss élesztő
Töltéshez:
- 250 g keményebb lekvár
Tetejére:
- 3 dkg olvasztott vaj
Elkészítése:
Kelesztő edénybe mérjük a lisztet, elkeverjük benne a sót, porcukrot. Mélyedést képzünk a közepébe, beleöntjük az olvasztott vajat/margarint/zsírt, ráütjük a tojások sárgáját, majd rá a 1,5 dl langyos-cukros (1 tk.) tejben felfuttatott élesztőt.
Elkezdjük gyúrni, közben fokozatosan adjuk hozzá a maradék 1,5 dl langyos tejet. Lágy tésztát gyúrunk, akkor jó, ha már nem ragad, de maradjon lágy!
Meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, 1 cm vastagra kinyújtjuk, 8 cm-es négyszögekre vágjuk, a közepébe 1 tk. lekvárt teszünk, majd összegöngyöljük, bukta alakot formálunk.
Zsírozott tepsibe tesszük a buktákat szorosan egymás mellé, tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, és még 20 percet kelesztjük.
Előmelegített sütőben megsütjük, ha kész, hagyjuk hűlni és csak ezután szedjük szét a buktákat.
Porcukorral megszórva tálaljuk.
Sütési hőfok / idő / mód: 180°C / 20 perc / alul-felül sütés
Tepsi mérete: 32×20 cm