Ízes bukta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 500 g liszt
  • csipet só
  • 60 g olvasztott margarin (vagy vaj, zsír)
  • 50 g porcukor, 2 tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 2 dkg friss élesztő

Töltéshez:

  • 250 g keményebb lekvár

Tetejére:

  • 3 dkg olvasztott vaj

Elkészítése:

Kelesztő edénybe mérjük a lisztet, elkeverjük benne a sót, porcukrot. Mélyedést képzünk a közepébe, beleöntjük az olvasztott vajat/margarint/zsírt, ráütjük a tojások sárgáját, majd rá a 1,5 dl langyos-cukros (1 tk.) tejben felfuttatott élesztőt.

Elkezdjük gyúrni, közben fokozatosan adjuk hozzá a maradék 1,5 dl langyos tejet. Lágy tésztát gyúrunk, akkor jó, ha már nem ragad, de maradjon lágy!

Meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, 1 cm vastagra kinyújtjuk, 8 cm-es négyszögekre vágjuk, a közepébe 1 tk. lekvárt teszünk, majd összegöngyöljük, bukta alakot formálunk.

Zsírozott tepsibe tesszük a buktákat szorosan egymás mellé, tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, és még 20 percet kelesztjük.

Előmelegített sütőben megsütjük, ha kész, hagyjuk hűlni és csak ezután szedjük szét a buktákat.

Porcukorral megszórva tálaljuk.

Sütési hőfok / idő / mód: 180°C / 20 perc / alul-felül sütés

Tepsi mérete: 32×20 cm