Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Házi almás-mákos rétes recept

Házi almás-mákos rétes
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    A tésztához:

    • 25 dkg rétesliszt
    • 25 dkg simaliszt
    • 2 ek langyos zsír (általában kacsazsír)
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 dl melegvíz
    • 1 tk só
    • 1 tk 10%-os ecet

    Töltelék 1 rúdhoz:

    • 25 dkg darált mák
    • 10 dkg barna nádcukor
    • 3 közepes alma
    • 5 dkg mazsola
    • 1,5 dl tej
    • 1 ek búzadara
    • 0,5 citrom reszelt héja

    Elkészítése:

    A liszteket egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót és hozzákeverjük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a zsírt, összemorzsoljuk vele, hozzáadjuk a tojást, és apránként a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb, akkor kevesebbet.

    Összegyúrjuk és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. Akkor jó, mikor fényes, hólyagos a tészta, és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Ezeket az apró hólyagokat akkor is látjuk, mikor húzzuk a tésztát.

    Háromfelé vágjuk a tésztát, kevés olajjal kikent kis tálkákba tesszük a gombócokat és a tetejüket is vékonyan megkenjük olajjal. 30 percig folpack-al letakarva, langyos helyen pihentetjük.

    A pihentetés után a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, belisztezzük, és a tenyerünkkel kilapítgatjuk a tésztát, majd elkezdjük kihúzni. Meglisztezzük a kezünket, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és alulról a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó, mikor átlátszik az abrosz mintája. Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat bele lehet dobálni a töltelék közé. Hagyjuk kicsit szikkadni, de nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik. Mielőtt megtöltjük, vékonyan kenjük meg olvasztott zsírral.

    Töltelék készítése:

    A mákot a cukorral összekeverjük, beletesszük egy edénybe, és annyi tejet öntünk hozzá, amennyivel sűrű masszát kapunk. Belereszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk a mazsolát, és kissé megfőzzük. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Kinyomkodjuk a levét, és hozzáadjuk a mákhoz a búzadarával együtt.

    Összeállítás:

    Az olvasztott zsírral megkent tésztára a tölteléket kis kupacokban elterítjük a tészta teljes felületén, majd az abrosz segítségével lazán feltekerjük. A tetejét lehet olvasztott zsírral elkevert tejföllel, vagy tojássárgájával is lekenni. Mindkettőt kipróbáltam, én a tojássárgájánál maradtam.

    Szilikon lappal bélelt tepsire tesszük, és előmelegített sütőben, 200 fokon, 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Mikor megsült, felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük.

    Tipp:

    A töltelékeknél arra kell figyelni, hogy ha lédúsabb a töltelék, tegyünk egy kevés búzadarát vagy finom morzsát a tésztára, vagy magába a töltelékbe, hogy ne áztassa el a tésztánkat.

    Van aki a töltés előtt zsírt és tejfölt csepegtet a tésztára és úgy teszi rá a tölteléket. Az, hogy milyen töltelékkel töltjük, csak az ízlésünkre és a fantáziánkra van bízva.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá