Hagyományos kenyér házilag recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 kg sima liszt (BL-55)
- 1 db budafoki élesztő (5dkg-os)
- 1 tk só
- langyos víz
Elkészítése:
Egy nagyobb tálban elkeverjük a lisztet a sóval és egyszer átszitáljuk az egészet.
A liszt közepébe készítünk egy kisebb mélyedést, belemorzsoljuk az élesztőt, amire ráöntünk egy kevés langyos vizet.
Pár perc múlva az élesztő akcióba lendül, s miután feloldódott, további kis adagokban langyos vizet hozzáadva összekeverjük, majd egy lágy, de nem ragadós, szép homogén tésztagombóccá gyúrjuk.
Egy tálban letakarva 1 órán át pihentetjük, ill. kelesztjük.
Ezután enyhén lisztezett deszkára téve a megkelt gombócot ismét átgyúrjuk (össze fog esni!) és egy szép kis hosszúkás kenyér formát hengerelünk,- ill. formázunk belőle.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és beletesszük a tésztát, majd ezután meleg, huzatmentes helyen még fél órát hagyjuk kelni.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
Az utolsó fázisban egy éles késsel ízlés szerint bevágjuk a kenyér tetejét. Lehet a szokásos csíkozással, kereszttel, ill búzakalász mintára (azaz megáldjuk a kenyeret), majd ezután nagyon enyhén egy pici lisztet szitálunk a tetejére és betesszük a sütőbe.
1 óra elteltével kivesszük a kenyeret, és egy langyos vízzel töltött házi spricnivel ráviszünk 2-3 fújást majd visszatesszük még kb. 10 percre a sülni.
Miután elkészült a kenyér, rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni, persze ha kibírjuk, hogy a ropogós sarkát nem dézsmáljuk meg mindjárt forrón! :)
Tipp:
Nagyon sokszor sütök kenyeret, sokféle lisztet kipróbáltam már, a legjobb alapanyag erre a célra a “nagyi titka” család BL-55 terméke! Nekem az vált be!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.06. péntek – Kánikula biztos receptek
Péntekre könnyed, nyári menüt keresel? A kánikulában jól esik valami frissí
Tovább olvasom »
Könnyű nyári desszertek eperrel, málnával, áfonyával
Gyors, látványos, gyümölcsös – ezek a desszertek minden alkalomra tökéletes
Tovább olvasom »
8 fantasztikus gyümölcs leves, amit ki kell próbálnod nyáron!
A nyári melegben nincs is jobb egy hűsítő, gyümölcsös levesnél, ami nemcsak
Tovább olvasom »
8 észveszejtő gyümölcsös süti, sütés nélkül!
Ha beköszönt a nyár, vagy egyszerűen csak nincs kedvünk bekapcsolni a sütőt
Tovább olvasom »
7 étel, amit valójában nem is úgy kellene tárolni, ahogy gondolod
Van az úgy, hogy azt hisszük, jól csináljuk – aztán kiderül, hogy mégsem. K
Tovább olvasom »
10 ikonikus magyar étel, amit a külföldiek furcsának tartanak
A magyar konyha gazdag, ízgazdag, és erősen fűszeres – mi ezt szeretj
Tovább olvasom »