Hagyományos kenyér házilag recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg sima liszt (BL-55)
- 1 db budafoki élesztő (5dkg-os)
- 1 tk só
- langyos víz
Elkészítése:
Egy nagyobb tálban elkeverjük a lisztet a sóval és egyszer átszitáljuk az egészet.
A liszt közepébe készítünk egy kisebb mélyedést, belemorzsoljuk az élesztőt, amire ráöntünk egy kevés langyos vizet.
Pár perc múlva az élesztő akcióba lendül, s miután feloldódott, további kis adagokban langyos vizet hozzáadva összekeverjük, majd egy lágy, de nem ragadós, szép homogén tésztagombóccá gyúrjuk.
Egy tálban letakarva 1 órán át pihentetjük, ill. kelesztjük.
Ezután enyhén lisztezett deszkára téve a megkelt gombócot ismét átgyúrjuk (össze fog esni!) és egy szép kis hosszúkás kenyér formát hengerelünk,- ill. formázunk belőle.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és beletesszük a tésztát, majd ezután meleg, huzatmentes helyen még fél órát hagyjuk kelni.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
Az utolsó fázisban egy éles késsel ízlés szerint bevágjuk a kenyér tetejét. Lehet a szokásos csíkozással, kereszttel, ill búzakalász mintára (azaz megáldjuk a kenyeret), majd ezután nagyon enyhén egy pici lisztet szitálunk a tetejére és betesszük a sütőbe.
1 óra elteltével kivesszük a kenyeret, és egy langyos vízzel töltött házi spricnivel ráviszünk 2-3 fújást majd visszatesszük még kb. 10 percre a sülni.
Miután elkészült a kenyér, rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni, persze ha kibírjuk, hogy a ropogós sarkát nem dézsmáljuk meg mindjárt forrón! :)
Tipp:
Nagyon sokszor sütök kenyeret, sokféle lisztet kipróbáltam már, a legjobb alapanyag erre a célra a “nagyi titka” család BL-55 terméke! Nekem az vált be!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »


