Hagyományos kenyér házilag

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Hagyományos kenyér házilag

Hozzávalók:

  • 1 kg sima liszt (BL-55)
  • 1 db budafoki élesztő (5dkg-os)
  • 1 tk só
  • langyos víz

Elkészítése:

Egy nagyobb tálban elkeverjük a lisztet a sóval és egyszer átszitáljuk az egészet.

A liszt közepébe készítünk egy kisebb mélyedést, belemorzsoljuk az élesztőt, amire ráöntünk egy kevés langyos vizet.

Pár perc múlva az élesztő akcióba lendül, s miután feloldódott, további kis adagokban langyos vizet hozzáadva összekeverjük, majd egy lágy, de nem ragadós, szép homogén tésztagombóccá gyúrjuk.

Egy tálban letakarva 1 órán át pihentetjük, ill. kelesztjük.

Ezután enyhén lisztezett deszkára téve a megkelt gombócot ismét átgyúrjuk (össze fog esni!) és egy szép kis hosszúkás kenyér formát hengerelünk,- ill. formázunk belőle.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és beletesszük a tésztát, majd ezután meleg, huzatmentes helyen még fél órát hagyjuk kelni.

A sütőt előmelegítjük 190 fokra.

Az utolsó fázisban egy éles késsel ízlés szerint bevágjuk a kenyér tetejét. Lehet a szokásos csíkozással, kereszttel, ill búzakalász mintára (azaz megáldjuk a kenyeret), majd ezután nagyon enyhén egy pici lisztet szitálunk a tetejére és betesszük a sütőbe.

1 óra elteltével kivesszük a kenyeret, és egy langyos vízzel töltött házi spricnivel ráviszünk 2-3 fújást majd visszatesszük még kb. 10 percre a sülni.

Miután elkészült a kenyér, rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni, persze ha kibírjuk, hogy a ropogós sarkát nem dézsmáljuk meg mindjárt forrón! :)

Tipp:

Nagyon sokszor sütök kenyeret, sokféle lisztet kipróbáltam már, a legjobb alapanyag erre a célra a “nagyi titka” család BL-55 terméke! Nekem az vált be!