Epertorta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók 8 szelethez:
A tortához:
- 25 dkg finomliszt
- 2 kiskanál sütőpor
- 6 dkg vaj vagy margarin
- 20 dkg porcukor
- 1 közepes nagyságú FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 ek tej
- fél kiskanál vanília aroma
- egy kis tej a tészta lekenéséhez
A töltelékhez:
- 25 dkg eper (lehet több is!)
- 2 dl habtejszín (növényi alapú)
- 125 g epres joghurt (natúr is jó :)
- porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
Sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Vajat apró darabokra vágjuk és a liszttel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot. A tészta közepébe lyukat fúrunk, beleütjük a tojást és villa segítségével habosra verjük. A tejet és vaníliát a tojáshoz adjuk és puha masszává gyúrjuk a lisztes keverékkel.
A tésztát gömbölyítjük, sodrófával ellapítjuk kissé sütőpapíros tepsiben kb 20 cm átmérőjű körré.
Tésztánk tetejét kevés tejjel lekenjük és 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsra téve a tortalapot félbe vágva hűtjük.
Az epreket megmossuk, szárukat levágjuk, lecsöpögtetjük és vastag szeletekre vágjuk.
Tejszínből (növényi alapú készítmények jobb tartást biztosítanak, ezekhez nem kell fixáló) kemény habot verünk és óvatosan beleforgatjuk a joghurtot.
Fele krémmel megkenjük az alsó lapot, beterítjük az eper szeletekkel.
A krém másik felét az eprekre halmozzuk, majd a tészta cikkek kerülnek fel fedésként szépen elrendezve. Porcukorra hintjük és kedvünk szerint dekoráljuk – szépséges eperszemekkel.
Nálunk villám gyorsan eltűnt a tányérról :)))
Tipp:
Érdemes még melegében a felső lapot vágódeszkán 8 cikkre vágni pizzavágó segítségével, mert a tészta amikor kihűl, porhanyós, töredezik !
Természetesen bármilyen idény gyümölcs finom bele!