Gombkeksz csokiba mártva recept
Hozzávalók:
- 2 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 12,5 dkg margarin
- 10 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 35 dkg liszt
- 1 kk sütőpor
- 1 csipet só
- 0,5 citrom reszelt héja
Mártáshoz:
- 15 dkg étcsokoládé
- 2 ek étolaj
Szükség lesz még:
- 1 db közepes pogácsa szaggatóra
- 1 db kisméretű pogácsa szaggatóra
- 1 vastagabb szívószálra
Elkészítése:
A szobahőmérsékletű margarint habosra keverjük a tojásokkal, a cukorral és a vaníliás cukorral. Egy másik edényben a liszthez szórjuk a sót és a sütőport, majd összekavarjuk.
A margarinos masszához szórjuk a sütőporos lisztet. Reszeljük bele a citrom héját. Alaposan összedolgozzuk. Ne ijedjünk meg, elég lágy lesz a tészta. Tegyük a hűtőbe pihenni 1 órára.
Erősen lisztezett felületen nyújtsuk ki 4 mm vastagra. (Én 3 részre vettem a tésztát és egyenként nyújtottam ki, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.) Szaggassunk ki közepes méretű korongokat. Óvatosan tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe kicsit távol egymástól.
A kisebb pogácsa szaggatóval nyomjunk bevágást a korongok közepére, de ne metsszük át teljesen. A szívószállal készítsünk lyukakat a gomblyuknak. Előmelegített sütőben 180 fokon 7-8 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Vigyázzunk, mert hamar megpirul és akkor kemény lesz.
Hagyjuk kihűlni. Olvasszunk fel kb. 15 dkg étcsokoládét két ek olajjal vízgőz felett. Mártsuk bele a gombok alját. Tegyük szikkadni sütőpapírra. Ha a csoki megkötött, könnyen leválik a papírról.
50 db csokis gomb lett ebből az adagból.
A szívószálban benne marad a tészta, de könnyen kinyomhatjuk belőle, ha két ujjal összefogjuk a szálat és a vége felé toljuk a masszát.
Tipp:
Fázisfotók a készítésről megtekinthető a blogon.