Gombkeksz csokiba mártva

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 2 egész tojás
  • 12,5 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 35 dkg liszt
  • 1 kk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 0,5 citrom reszelt héja

Mártáshoz:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 2 ek étolaj

Szükség lesz még:

  • 1 db közepes pogácsa szaggatóra
  • 1 db kisméretű pogácsa szaggatóra
  • 1 vastagabb szívószálra

Elkészítése:

A szobahőmérsékletű margarint habosra keverjük a tojásokkal, a cukorral és a vaníliás cukorral. Egy másik edényben a liszthez szórjuk a sót és a sütőport, majd összekavarjuk.

A margarinos masszához szórjuk a sütőporos lisztet. Reszeljük bele a citrom héját. Alaposan összedolgozzuk. Ne ijedjünk meg, elég lágy lesz a tészta. Tegyük a hűtőbe pihenni 1 órára.

Erősen lisztezett felületen nyújtsuk ki 4 mm vastagra. (Én 3 részre vettem a tésztát és egyenként nyújtottam ki, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.) Szaggassunk ki közepes méretű korongokat. Óvatosan tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe kicsit távol egymástól.

A kisebb pogácsa szaggatóval nyomjunk bevágást a korongok közepére, de ne metsszük át teljesen. A szívószállal készítsünk lyukakat a gomblyuknak. Előmelegített sütőben 180 fokon 7-8 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

Vigyázzunk, mert hamar megpirul és akkor kemény lesz.

Hagyjuk kihűlni. Olvasszunk fel kb. 15 dkg étcsokoládét két ek olajjal vízgőz felett. Mártsuk bele a gombok alját. Tegyük szikkadni sütőpapírra. Ha a csoki megkötött, könnyen leválik a papírról.

50 db csokis gomb lett ebből az adagból.

A szívószálban benne marad a tészta, de könnyen kinyomhatjuk belőle, ha két ujjal összefogjuk a szálat és a vége felé toljuk a masszát.

Tipp:

Fázisfotók a készítésről megtekinthető a blogon.