Gesztenyés foltocska recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 ek liszt
- 3 ek cukor
- 1 késhegynyi sütőpor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 ek víz
Krém:
- 1 dl tej
- 2 ek cukor
- 1 ek étkezési keményítő
- 10 dkg mascarpone
- 1 ek puha vaj
Töltelék:
- 25 dkg gesztenyemassza
Tetejére:
- 10 dkg étcsokoládés tortabevonó
- 1 ek olaj
Elkészítése:
Szükségünk van egy hosszúkás püspökkenyér formára.
Először a tojásokat szétválasszuk és a sárgákat a cukorral, vízzel habosra keverjük. A liszthez hozzáadjuk a sütőport.
A fehérjéket keményre felverjük a vaníliás cukorral és a sárgákhoz adjuk. Ezután hozzáadjuk a fele lisztet is, majd ha elkevertük, akkor a másik felét is.
Egy 25*35 cm-es tepsit sütőpapírral bélelünk, majd a masszát 200 fokos sütőben 10 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd felvágjuk 3/4-ed és 1/4-ed részre.
A püspükkenyér formát folpackkal kibéleljük, majd a nagyobb tésztát beletesszük és lesúlyozzuk kissé.
A krémhez a cukrot karamellizáljuk. A tejben feloldjuk a keményítőt, majd hozzáadjuk a karamellhez, majd addig főzzük amíg sűrű, sima krém nem lesz. Ha kihűlt hozzáadjuk a mascarponét és a vajat.
A gesztenyemasszát 3 részre osztjuk és akkora rudakat formázunk belőle, hogy a formában végigérjen, majd a formában lévő piskótára tesszük. Ráöntjük a krémet, majd a maradék piskótával befedjük. Pár órára hűtőbe tesszük.
Kivesszük a hűtőből, előveszünk egy tálcát, majd ráborítjuk és lehúzzuk róla a folpackot. A csokit felolvasztjuk az olajjal, majd bevonjuk vele a süteményt és dermedésig hűtőbe tesszük. Meleg vizes késsel ujjnyi szeletekre vágjuk és tálaljuk.