Gesztenyés foltocska

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 3 tojás
  • 3 ek liszt
  • 3 ek cukor
  • 1 késhegynyi sütőpor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 ek víz

Krém:

  • 1 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 10 dkg mascarpone
  • 1 ek puha vaj

Töltelék:

  • 25 dkg gesztenyemassza

Tetejére:

  • 10 dkg étcsokoládés tortabevonó
  • 1 ek olaj

Elkészítése:

Szükségünk van egy hosszúkás püspökkenyér formára.

Először a tojásokat szétválasszuk és a sárgákat a cukorral, vízzel habosra keverjük. A liszthez hozzáadjuk a sütőport.
A fehérjéket keményre felverjük a vaníliás cukorral és a sárgákhoz adjuk. Ezután hozzáadjuk a fele lisztet is, majd ha elkevertük, akkor a másik felét is.

Egy 25*35 cm-es tepsit sütőpapírral bélelünk, majd a masszát 200 fokos sütőben 10 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd felvágjuk 3/4-ed és 1/4-ed részre.

A püspükkenyér formát folpackkal kibéleljük, majd a nagyobb tésztát beletesszük és lesúlyozzuk kissé.

A krémhez a cukrot karamellizáljuk. A tejben feloldjuk a keményítőt, majd hozzáadjuk a karamellhez, majd addig főzzük amíg sűrű, sima krém nem lesz. Ha kihűlt hozzáadjuk a mascarponét és a vajat.

A gesztenyemasszát 3 részre osztjuk és akkora rudakat formázunk belőle, hogy a formában végigérjen, majd a formában lévő piskótára tesszük. Ráöntjük a krémet, majd a maradék piskótával befedjük. Pár órára hűtőbe tesszük.

Kivesszük a hűtőből, előveszünk egy tálcát, majd ráborítjuk és lehúzzuk róla a folpackot. A csokit felolvasztjuk az olajjal, majd bevonjuk vele a süteményt és dermedésig hűtőbe tesszük. Meleg vizes késsel ujjnyi szeletekre vágjuk és tálaljuk.