Galaktobureko recept

Hozzávalók egy 20×30-as tepsihez:
- 2 csomag réteslap (2 x 150 vagy 200 gr-os)
A kenéshez:
- 10 dkg vaj, vagy margarin
A töltelékhez:
- 4 dl tej
- 10 dkg vaj, vagy margarin
- 5 db egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg cukor
- 7,5 dkg búzadara
- 1 rúd vanília
A sziruphoz:
- 2 dl víz
- 30 dkg cukor
- 1 evőkanál citromlé
- 1/2 teáskanál vaníliaaroma
Elkészítése:
Először a krémet készítjük el úgy, hogy a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet és a vanília kikapart belsejét. Lassú tűzön feltesszük főni, és állandóan kavargatva lassan hozzáadagoljuk a búzadarát, krémes állagúvá főzzük, ügyelve arra, hogy le ne kozmáljon. Az elkészült forró krémbe belekeverünk 10 dkg vajat.
Ezután kikent, lisztezett tepsibe beletesszük az egyik csomag kihajtogatott réteslapot úgy, hogy kb. kettőbe hajtjuk a lapokat, és keresztbe tesszük bele a tepsibe úgy, hogy a tepsi rövidebb oldalán is lógjon ki kissé a tészta. Majd az egészet meglocsoljuk, megkenjük bőven olvasztott vajjal. Ezután elterítjük rajta a még meleg vagy forró krémet, lefedjük a másik csomag réteslappal, immár egy rétegben az egészet, és a széleket visszahajtjuk a telsibe. Olvasztott vajjal bőven megkenjük. Ezután egy éles késsel teljes mélységig felkockázzuk a sütit, 15 egyforma kockára. Előmelegített sütőben 190 fokon 15 percig, majd 160 fokon 30 percig sütjük.
Ezalatt felfőzzük a szirupot, és a sütőből kivett sütire azon forrón ráöntjük a szintén forró szirupot.
Tipp:
A galaktobureko rendkívül különleges, ízletes, de nagyon kalóriadús süti. Langyosan a legfinomabb. A recept autentikus, Mykonoson tanultam.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »