Galaktobureko recept

Hozzávalók egy 20×30-as tepsihez:
- 2 csomag réteslap (2 x 150 vagy 200 gr-os)
A kenéshez:
- 10 dkg vaj, vagy margarin
A töltelékhez:
- 4 dl tej
- 10 dkg vaj, vagy margarin
- 5 db egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg cukor
- 7,5 dkg búzadara
- 1 rúd vanília
A sziruphoz:
- 2 dl víz
- 30 dkg cukor
- 1 evőkanál citromlé
- 1/2 teáskanál vaníliaaroma
Elkészítése:
Először a krémet készítjük el úgy, hogy a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet és a vanília kikapart belsejét. Lassú tűzön feltesszük főni, és állandóan kavargatva lassan hozzáadagoljuk a búzadarát, krémes állagúvá főzzük, ügyelve arra, hogy le ne kozmáljon. Az elkészült forró krémbe belekeverünk 10 dkg vajat.
Ezután kikent, lisztezett tepsibe beletesszük az egyik csomag kihajtogatott réteslapot úgy, hogy kb. kettőbe hajtjuk a lapokat, és keresztbe tesszük bele a tepsibe úgy, hogy a tepsi rövidebb oldalán is lógjon ki kissé a tészta. Majd az egészet meglocsoljuk, megkenjük bőven olvasztott vajjal. Ezután elterítjük rajta a még meleg vagy forró krémet, lefedjük a másik csomag réteslappal, immár egy rétegben az egészet, és a széleket visszahajtjuk a telsibe. Olvasztott vajjal bőven megkenjük. Ezután egy éles késsel teljes mélységig felkockázzuk a sütit, 15 egyforma kockára. Előmelegített sütőben 190 fokon 15 percig, majd 160 fokon 30 percig sütjük.
Ezalatt felfőzzük a szirupot, és a sütőből kivett sütire azon forrón ráöntjük a szintén forró szirupot.
Tipp:
A galaktobureko rendkívül különleges, ízletes, de nagyon kalóriadús süti. Langyosan a legfinomabb. A recept autentikus, Mykonoson tanultam.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? 2025.05.21 szerda
Ha szerdán már lankad a lendület, jól jön egy kész menüsor, ami levesből, f
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »