Fahéjas mézes szelet recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 púpos kk szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 20 dkg porcukor
- 1,5 ek őrölt fahéj (1 dkg)
- 4 dkg margarin
- 4 ek méz
- 2 közepes
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Töltelékhez:
- 4 púpos ek liszt
- 5 dl tej
- 20 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
Elkészítése:
A lisztben elkeverjük a sót, a szódabikarbónát, a fahéjat és a porcukrot. Hozzáadjuk a tojásokat és az olvasztott (de nem forró) margarint, valamint a mézet. Jól összedolgozzuk a tésztát. (Kissé lágy szerkezetű lesz.) Osszuk 3 egyenlő részre.
Erősen lisztezett munkalapra téve mindegyiket tésztát nyújtsuk ki kb. 30×20 cm-esre, majd emeljük át egy tepsi hátuljára, melyet sütőpapírral lefedtünk.
A tésztákat egyesével megsütjük 180 fokos, hőlégkeveréses előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt.
A lapokat hagyjuk teljesen kihűlni.
Krém készítése:
A lisztet a tejjel csomómentesre keverjük és lassú tűzön sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni.
A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd a teljesen kihűlt lisztes-tejhez hozzákeverjük.
A lapokat megtöltjük a krémmel. Egy lapra rákenjük a krém felét, ráhelyezzük a második lapot, erre egyengetjük a krém másik felét, majd lezárjuk a harmadik lappal. Hűvös helyen (pl. hűtő) pihentetjük a süteményt egy éjszakán át, hogy a lapok kellően megpuhuljanak.
Másnap éles késsel szeletelve, porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp:
Bevallom, kicsit féltem eddig az ilyen lapos, tepsi hátán sütős desszertektől. De annyira megtetszett ez a süti, hogy rávettem magamat és elkészítettem. Hát, az eredeti recept 30 dkg lisztet írt, amivel egy olyan ragacsos masszát kaptam, hogy kezelhetetlen volt.
Vettem egy nagy levegőt és némi bátorságot, majd elkezdtem adagolni hozzá a lisztet. 50 dkg-nál mondtam azt, hogy még most is elég lágy a tészta, de lisztezett felületen már egész jól lehetett nyújtani. Gondoltam, még lehet belőle valami. Kisült, összeállítottam a krémet és betöltöttem.
Másnap izgatottan vágtam bele és láss csodát, tökéletesen puha és csodásan szeletelhető. Ízre nagyon finom, a fahéj kellemesen érezhető, az is, hogy mézes. A krém pedig pontosan elegendő, nem túl sok és nem is kevés.
Azt tudom mondani, hogy bátran ajánlom a konyhában kevésbé gyakorlott háziasszonyoknak is. Nem olyan nehéz, mint első ránézésre tűnik. Ma vendégeink jönnek, így ez lesz a desszert. Bízom benne, hogy nekik is legalább annyira fog ízleni, mint nekünk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Karácsonyi diós válogatás – sütik, amiket mindenki szeret
A karácsonyi süteménykínálat egyik örök klasszikusa a dió. Évtizedek óta ot
Tovább olvasom »
12 kókuszos süti, ami tökéletes a karácsonyi asztalra
A kókuszos sütemények különleges, mégis jól ismert ízvilágot hoznak a karác
Tovább olvasom »
Karácsonyi köretötletek: 16 biztos választás az ünnepi asztalra
A karácsonyi főételek mellett a köreteknek is fontos szerep jut az ünnepi a
Tovább olvasom »
12 karácsonyi aprósüti, ami meghitté varázsolja az ünnepet
A karácsonyi hangulatot nemcsak a díszek és a fények, hanem az édes illatok
Tovább olvasom »
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »

