Fahéjas mézes szelet recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 púpos kk szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 20 dkg porcukor
- 1,5 ek őrölt fahéj (1 dkg)
- 4 dkg margarin
- 4 ek méz
- 2 közepes
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Töltelékhez:
- 4 púpos ek liszt
- 5 dl tej
- 20 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
Elkészítése:
A lisztben elkeverjük a sót, a szódabikarbónát, a fahéjat és a porcukrot. Hozzáadjuk a tojásokat és az olvasztott (de nem forró) margarint, valamint a mézet. Jól összedolgozzuk a tésztát. (Kissé lágy szerkezetű lesz.) Osszuk 3 egyenlő részre.
Erősen lisztezett munkalapra téve mindegyiket tésztát nyújtsuk ki kb. 30×20 cm-esre, majd emeljük át egy tepsi hátuljára, melyet sütőpapírral lefedtünk.
A tésztákat egyesével megsütjük 180 fokos, hőlégkeveréses előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt.
A lapokat hagyjuk teljesen kihűlni.
Krém készítése:
A lisztet a tejjel csomómentesre keverjük és lassú tűzön sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni.
A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd a teljesen kihűlt lisztes-tejhez hozzákeverjük.
A lapokat megtöltjük a krémmel. Egy lapra rákenjük a krém felét, ráhelyezzük a második lapot, erre egyengetjük a krém másik felét, majd lezárjuk a harmadik lappal. Hűvös helyen (pl. hűtő) pihentetjük a süteményt egy éjszakán át, hogy a lapok kellően megpuhuljanak.
Másnap éles késsel szeletelve, porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp:
Bevallom, kicsit féltem eddig az ilyen lapos, tepsi hátán sütős desszertektől. De annyira megtetszett ez a süti, hogy rávettem magamat és elkészítettem. Hát, az eredeti recept 30 dkg lisztet írt, amivel egy olyan ragacsos masszát kaptam, hogy kezelhetetlen volt.
Vettem egy nagy levegőt és némi bátorságot, majd elkezdtem adagolni hozzá a lisztet. 50 dkg-nál mondtam azt, hogy még most is elég lágy a tészta, de lisztezett felületen már egész jól lehetett nyújtani. Gondoltam, még lehet belőle valami. Kisült, összeállítottam a krémet és betöltöttem.
Másnap izgatottan vágtam bele és láss csodát, tökéletesen puha és csodásan szeletelhető. Ízre nagyon finom, a fahéj kellemesen érezhető, az is, hogy mézes. A krém pedig pontosan elegendő, nem túl sok és nem is kevés.
Azt tudom mondani, hogy bátran ajánlom a konyhában kevésbé gyakorlott háziasszonyoknak is. Nem olyan nehéz, mint első ránézésre tűnik. Ma vendégeink jönnek, így ez lesz a desszert. Bízom benne, hogy nekik is legalább annyira fog ízleni, mint nekünk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mutatós húsvéti vendégváró különlegesség
A húsvéti vendégvárás remek alkalom arra, hogy ne csak finom, de igazán mut
Tovább olvasom »
Húsvéti sós vendégváró finomságok
A húsvéti ünnepek nem csak a kalácsról és a főtt tojásról szólnak – a vendé
Tovább olvasom »
Ínycsiklandó tekercsek az ünnepi hidegtálra
Az ünnepi hidegtál egyik leglátványosabb és legkedveltebb elemei a különfél
Tovább olvasom »
A húsvéti asztal sztárjai: töltött tojások, amik nem csak finomak, hanem mutatósak is!
A húsvéti asztal nem lenne teljes a szépen tálalt, változatosan elkészített
Tovább olvasom »
8 egyszerű és nagyszerű süti, amikkel édesebbé teheted a mindennapokat
Van, amikor semmi másra nincs szükségünk, csak egy gyorsan összedobható, mé
Tovább olvasom »
Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »