Fahéjas-csokis tobozkeksz recept

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 tasak sütőpor
- 1 csipet só
- 20 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 3 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 20 dkg margarin
- 20 dkg zsír
- 1 citrom leve és reszelt héja
Tetejére:
- 3 ek cukor
- 1 púpos kk őrölt fahéj
Mártáshoz:
- 30 dkg étcsokoládé
- 2 ek olaj
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit egy tálban összedolgozzuk. 1 órát a hűtőben hagyjuk pihenni. Nagyméretű tepsi(ke)t kibélelünk sütőpapírral.
Egy edénykében összekeverjük a cukrot a fahéjjal. A tésztából lisztezett kézzel diónyi golyókat formálunk. A golyókat vízcsepp formára alakítjuk.
Egy lisztbe mártott ollóval a tészták mindkét oldalán kb. 4-5 mm-ként 45 fokos szögben bevágásokat ejtünk. Praktikusabb egy vastagabb pengéjű késsel a tészta alá nyúlni és így átemelni a tepsibe kicsi helyet hagyva a tobozkák között.
Megszórjuk a fahéjas cukorral. Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 15 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni. A csokit kockára törjük egy tálkába. Hozzáadjuk az olajat.
Egy másik edénykében vizet melegítünk és a forró vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét. Megmártjuk benne a kekszeket és sütőpapírra fektetjük. Ha megszilárdult a csoki, szépen leválik a sütőpapírról. Légmentesen zárható fémdobozban tároljuk, célszerű két csokis felet összefordítva, hogy ne maszatolják össze egymást a kekszek.
Tipp:
Igazán népszerűek a csokis kekszek kis családomban. Sokat törtem a fejemet, hogy az ünnep közeledtével milyen különlegességgel lepjem meg őket. Aztán eszembe jutott ez az érdekes toboz forma. A tetejére szórt fahéjas cukortól ropogós a külseje, de a belseje puha, omlós. A csoki az alján meg már csak hab a tortán :-)
További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »