Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Fahéjas-csokis tobozkeksz recept

Fahéjas-csokis tobozkeksz
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 50 dkg liszt
    • 1 tasak sütőpor
    • 1 csipet só
    • 20 dkg cukor
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 3 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 20 dkg margarin
    • 20 dkg zsír
    • 1 citrom leve és reszelt héja

    Tetejére:

    • 3 ek cukor
    • 1 púpos kk őrölt fahéj

    Mártáshoz:

    • 30 dkg étcsokoládé
    • 2 ek olaj

    Elkészítése:

    A tészta hozzávalóit egy tálban összedolgozzuk. 1 órát a hűtőben hagyjuk pihenni. Nagyméretű tepsi(ke)t kibélelünk sütőpapírral.

    Egy edénykében összekeverjük a cukrot a fahéjjal. A tésztából lisztezett kézzel diónyi golyókat formálunk. A golyókat vízcsepp formára alakítjuk.

    Egy lisztbe mártott ollóval a tészták mindkét oldalán kb. 4-5 mm-ként 45 fokos szögben bevágásokat ejtünk.  Praktikusabb egy vastagabb pengéjű késsel a tészta alá nyúlni és így átemelni a tepsibe kicsi helyet hagyva a tobozkák között.

    Megszórjuk a fahéjas cukorral. Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 15 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni. A csokit kockára törjük egy tálkába. Hozzáadjuk az olajat.

    Egy másik edénykében vizet melegítünk és a forró vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét. Megmártjuk benne a kekszeket és sütőpapírra fektetjük. Ha megszilárdult a csoki, szépen leválik a sütőpapírról. Légmentesen zárható fémdobozban tároljuk, célszerű két csokis felet összefordítva, hogy ne maszatolják össze egymást a kekszek.

    Tipp:

    Igazán népszerűek a csokis kekszek kis családomban. Sokat törtem a fejemet, hogy az ünnep közeledtével milyen különlegességgel lepjem meg őket. Aztán eszembe jutott ez az érdekes toboz forma. A tetejére szórt fahéjas cukortól ropogós a külseje, de a belseje puha, omlós. A csoki az alján meg már csak hab a tortán :-)
    További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá