Hozzávalók:
Tetejére:
Mártáshoz:
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit egy tálban összedolgozzuk. 1 órát a hűtőben hagyjuk pihenni. Nagyméretű tepsi(ke)t kibélelünk sütőpapírral.
Egy edénykében összekeverjük a cukrot a fahéjjal. A tésztából lisztezett kézzel diónyi golyókat formálunk. A golyókat vízcsepp formára alakítjuk.
Egy lisztbe mártott ollóval a tészták mindkét oldalán kb. 4-5 mm-ként 45 fokos szögben bevágásokat ejtünk. Praktikusabb egy vastagabb pengéjű késsel a tészta alá nyúlni és így átemelni a tepsibe kicsi helyet hagyva a tobozkák között.
Megszórjuk a fahéjas cukorral. Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 15 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni. A csokit kockára törjük egy tálkába. Hozzáadjuk az olajat.
Egy másik edénykében vizet melegítünk és a forró vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét. Megmártjuk benne a kekszeket és sütőpapírra fektetjük. Ha megszilárdult a csoki, szépen leválik a sütőpapírról. Légmentesen zárható fémdobozban tároljuk, célszerű két csokis felet összefordítva, hogy ne maszatolják össze egymást a kekszek.
Igazán népszerűek a csokis kekszek kis családomban. Sokat törtem a fejemet, hogy az ünnep közeledtével milyen különlegességgel lepjem meg őket. Aztán eszembe jutott ez az érdekes toboz forma. A tetejére szórt fahéjas cukortól ropogós a külseje, de a belseje puha, omlós. A csoki az alján meg már csak hab a tortán :-)
További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.