Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Fahéjas csillagkalács recept

Fahéjas csillagkalács
Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    24cm-es tortaformához

    Tészta:

    • 35 dkg liszt
    • 2 dkg élesztő
    • 3 dkg cukor
    • 1,5 dl langyos tej
    • csipet só
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 ek olaj
    • 3 dkg puha vaj

    Töltelék:

    • 3 ek porcukor
    • 0,5 ek őrölt fahéj
    • 0,5 csomag vaníliás cukor

     

    Lehet kakaósan is:

    • 3 ek porcukor
    • 2 ek kakaópor

    Kenéshez:

    • 1,5 ek olaj

    Tetejére:

    Elkészítése:

    A langyos tejben elkeverünk 1 tk. cukrot, majd felfuttatjuk az élesztőt.  A tojást az olajjal simára keverjük. Kelesztő edénybe tesszük a lisztet, elkeverjük benne a cukrot, sót. Hozzáadjuk a puha vajat, a felfuttatott élesztőt, majd a tojásos elegyet. Lágy tésztává gyúrjuk, meleg helyen 40 percig kelesztjük.

    A töltelékhez a porcukrot a fahéjjal /kakaóporral és a vaníliás cukorral elkeverjük. Ha megkelt a tészta, 4 részre osztjuk és kivajazzuk a tortaformát.  Kinyújtjuk az első tésztát a tortaforma méretére.

    Óvatosan beletesszük a tésztát, megkenjük vékonyan olajjal, rászitáljuk a töltelék egyharmadát, a 2. és 3. lappal is így járunk el, míg a negyedik tésztalappal be nem fedjük. Akkor kinyitjuk a tortaforma csatját és levesszük a keretet.
    Egy pohárral megjelöljük a tészta közepét.

    Nem kell belenyomni, elég, ha pár percig látszik egy halvány kör, majd derelyevágó segítségével 16 részre vágjuk.

    A kör szélétől elkezdjük felvágni vizes késsel a tésztát. Először négybe, majd nyolcba, végül a nyolcadokat is ketté, összesen 16 cikkünk lesz, amit középen összetart a kör alakú tészta.

    Fontos, hogy nagyon éles késsel vágjunk, különben csak maszatoljuk-csaszatoljuk a tésztát, ami elronthatja a végeredményt.

    Ha felvágtuk az összes cikket, megfogunk kettőt és ellentétesen csavarunk rajta kettőt.

    Gyorsan kell dolgozni, mert a tészta közben is kel, és könnyen visszaragadhat.

    a mind a nyolc párral végeztünk, óvatosan felülről belecsúsztatjuk a keretbe a tésztát. Ekkor begyújtjuk a sütőt, amíg a sütő melegszik, addig kelesztjük a tésztát, majd felvert tojással lekenjük a nem töltelékes részeket.

    Előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük.

    Sütési hőfok / idő / mód: 180°C / 15-20 perc / alul-felül sütés

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá