Fahéjas csillagkalács

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
24cm-es tortaformához

Tészta:

  • 35 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dkg cukor
  • 1,5 dl langyos tej
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 1 ek olaj
  • 3 dkg puha vaj

Töltelék:

  • 3 ek porcukor
  • 0,5 ek őrölt fahéj
  • 0,5 csomag vaníliás cukor

 

Lehet kakaósan is:

  • 3 ek porcukor
  • 2 ek kakaópor

Kenéshez:

  • 1,5 ek olaj

Tetejére:

  • 1 tojás

Elkészítése:

A langyos tejben elkeverünk 1 tk. cukrot, majd felfuttatjuk az élesztőt.  A tojást az olajjal simára keverjük. Kelesztő edénybe tesszük a lisztet, elkeverjük benne a cukrot, sót. Hozzáadjuk a puha vajat, a felfuttatott élesztőt, majd a tojásos elegyet. Lágy tésztává gyúrjuk, meleg helyen 40 percig kelesztjük.

A töltelékhez a porcukrot a fahéjjal /kakaóporral és a vaníliás cukorral elkeverjük. Ha megkelt a tészta, 4 részre osztjuk és kivajazzuk a tortaformát.  Kinyújtjuk az első tésztát a tortaforma méretére.

Óvatosan beletesszük a tésztát, megkenjük vékonyan olajjal, rászitáljuk a töltelék egyharmadát, a 2. és 3. lappal is így járunk el, míg a negyedik tésztalappal be nem fedjük. Akkor kinyitjuk a tortaforma csatját és levesszük a keretet.
Egy pohárral megjelöljük a tészta közepét.

Nem kell belenyomni, elég, ha pár percig látszik egy halvány kör, majd derelyevágó segítségével 16 részre vágjuk.

A kör szélétől elkezdjük felvágni vizes késsel a tésztát. Először négybe, majd nyolcba, végül a nyolcadokat is ketté, összesen 16 cikkünk lesz, amit középen összetart a kör alakú tészta.

Fontos, hogy nagyon éles késsel vágjunk, különben csak maszatoljuk-csaszatoljuk a tésztát, ami elronthatja a végeredményt.

Ha felvágtuk az összes cikket, megfogunk kettőt és ellentétesen csavarunk rajta kettőt.

Gyorsan kell dolgozni, mert a tészta közben is kel, és könnyen visszaragadhat.

a mind a nyolc párral végeztünk, óvatosan felülről belecsúsztatjuk a keretbe a tésztát. Ekkor begyújtjuk a sütőt, amíg a sütő melegszik, addig kelesztjük a tésztát, majd felvert tojással lekenjük a nem töltelékes részeket.

Előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük.

Sütési hőfok / idő / mód: 180°C / 15-20 perc / alul-felül sütés