Fahéjas almarózsák recept
Hozzávalók:
- 500 g vajas, leveles tészta
- 3 alma
- 5 ek cukor
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- csipet szerecsendió
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- 4 csésze víz
- 3 evőkanál cukor
- 2 evőkanál citromlé
Elkészítése:
Az almákat megmossuk, majd félbe vágjuk és a magházakat kivesszük.
A vizet felforraljuk 3 ek cukorral és a citromlével. Az almákat vékony szeletekre vágjuk, majd a forrásban lévő vízbe tesszük kb 2 percre (addig, hogy könnyen hajlítható legyen, de ne törjön).
Az almát kiszedjük a vízből papírtörlőre, majd megszárítjuk.
A tésztát közben kiengedjük, ha fagyasztott. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, majd 2 ujjnyi vastag csíkokra vágjuk.
A maradék cukrot elkeverjük a fahéjjal, szerecsendióval, citromhéjjal. A tésztákat megszórjuk ezzel a keverékkel, majd végig görgetjük rajta a nyújtófát még egyszer, hogy biztos a tésztán maradjon a keverék.
Az almákat rátesszük a tésztára, hogy kissé fedjék egymást, majd szoroan feltekerjük. A végét kevés vízzel odatapasztjuk a csigához (esetleg fogvájóval is megtűzhetjük).
A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük, vagy amíg szép aranysárga lesz.
Langyosra hűtjük, porcukorral megszórjuk, majd tálaljuk.