Epres-habos morzsasüti recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta hozzávalói 30 x 20 cm-es tepsihez:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 2 tk sütőpor
- 3 ek kristálycukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 5
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 1 citrom reszelt héja
- 0,5 dl hideg víz
Töltelék hozzávalói:
- 20 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 5 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje - 2 cs vaníliás pudingpor
- 1 dl olaj (pl. mogyoróolaj, étolaj…)
- csipet só
- 50 dkg eper
Elkészítése:
A lisztet keverjük össze a sütőporral, és a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a feldarabolt hideg vajat, és az ujjbegyünkkel kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot, és a vaníliás cukrot.
Ezután adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Szükség esetén, ha túl száraz lenne, gyúrás közben, apránként öntsük hozzá a hideg vizet. (egy könnyen nyújtható, de nem túl lágy tésztát kell hogy kapjunk)
Ezután csippentsük le a tészta 1/3 részét, majd tegyük be a fagyasztóba legalább egy órára. (mindenképpen a fagyasztóba tegyük, hogy jó kemény legyen a tészta, mert csak akkor tudjuk majd lereszelni)
A maradék tésztát nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe. (én a sütőpapíron nyújtottam ki a tésztát tepsi méretűre, majd a papírral együtt könnyedén beletudtam emelni)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt süssük elő a tésztát aranybarnára. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni, mielőtt rákanalaznánk a habos tölteléket.
Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd ízlés szerint daraboljuk fel.
A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni először kanalanként szórjuk hozzá a porcukrot. Ezután szórjuk hozzá a pudingport, majd amikor már jó kemény a hab, csorgassuk hozzá az olajat, és verjük még 1-2 percig. (közben robotgéppel egyfolytában verjük a habot, és úgy adjuk hozzá a cukrot, pudingport, és az olajat)
A teljesen kihűlt tésztára kanalazzuk rá a keményre felvert tojáshabot, majd egyenletesen simítsuk el. Ezután szórjuk a hab tetejére a feldarabolt epret, majd vegyük ki a fagyasztóból a félretett tésztát, és egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük rá az eper tetejére.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 perc alatt aranybarnára. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)
A sütőből kivéve, hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük ki, tegyük rácsra, és hűtsük ki teljesen a süteményt.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »


