Epres-csokoládés pavlova recept
Hozzávalók:
Pavlovához:
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 20 dkg kristálycukor
- 1 ek étkezési keményítő
- 0,5 tk ecet
- csipet só
Továbbá:
- 15 dkg mascarpone
- 2-3 ek tejföl
- porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
- eper
- tortabevonó csokoládé
Elkészítése:
A tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, habosodni, kanalanként állandó keverés mellett hozzáadjuk a kristálycukrot. Ha már eléggé kemény a hab, akkor belecsepegtetjük először az ecetet, majd hozzáadjuk a keményítőt is. 1-2 percig még tovább keverjük.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral (v. szilikonlappal, arra nem ragad rá a habcsók, és sütés után szépen elválik), majd ízlés szerinti formában rákanalazzuk a keményre vert habot. Tetejét a kanállal kicsit megütögetjük, hogy kis kráterek keletkezzenek a hab tetején (ezekbe kerül majd a krém).
Előmelegített sütőben kb. 130-140 fokon 55-60 percig szárítjuk (én légkeverésnél 120 fokon, 50 percig szárítottam). Ezután a sütőt kikapcsoljuk, és kb. 30 percig a csukott ajtajú sütőben hagyjuk még száradni. Végül a sütőajtót kinyitva hagyjuk kihűlni.
A mascarponét a tejföllel simára keverjük, hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű porcukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat.
Jó habosra keverjük, majd a teljesen kihűlt habcsók tetején lévő kis kráterekbe kanalazzuk.
Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, majd félbevágjuk, és a krém tetejére pakoljuk.
A csokoládét gőzfürdő fölött felolvasztjuk, majd az eper tetejére csorgatjuk. Pár percet várunk, míg a csokoládé megdermed.
Tálaláskor éles késsel ízlés szerint felszeleteljük.
Az epres-csokoládés pavlova kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 3 g
Szénhidrát: 36 g
Zsír: 11 g