Egyszerű köles desszert – cukor-, glutén- és tojásmentes recept
Hozzávalók:
- 1 csésze köles
- 4 csésze forró víz
- fahéj
- szegfűszeg
- vanília
- 0,5 csésze mazsola
- vaj vagy ghí (vagy kókuszzsír)
- reszelt citromhéj
Elkészítése:
A kölest mossuk meg és melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy tepsit kenjünk ki vajjal (vagy ghível) és adjuk hozzá a vízben elkevert kölest, fűszereket, mazsolát és reszelt citromhéjat. Tegyük be az előmelegített sütőbe és addig süssük, amíg a köles felszívja az összes vizet.
Melegen fogyaszthatjuk kásaként, vagy ha kihűl, süteménynek is felszeletelhető.
Tipp:
Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!
Ha neked kevés a mazsola édessége, tehetsz hozzá nádcukrot is. Én néha variálom és teszek bele fél csésze kókuszt is, attól még finomabb:)
Kiegészítheted kókuszreszelékkel, bármilyen más aszalt gyümölccsel, dióval, mandulával, magokkal, almával, más friss gyümölccsel, karobbal, kakaóval, nádcukorral – a fantáziádra van bízva. A végén lekvárral vagy bármi egyébbel is tálalhatod.
Egyik kedvenc köles desszert receptemet, amit számtalan módon lehet variálni:) Ez egy egyszerűen, gyorsan elkészíthető ízletes desszert – gluténérzékenyek, tejérzékenyek is fogyaszthatják. Tálalhatod reggeliként vagy desszertként étkezés után is. Magában is nagyon finom vagy tortalapnak is felhasználhatod.