Egyszerű köles desszert – cukor-, glutén- és tojásmentes

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 csésze köles
  • 4 csésze forró víz
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • vanília
  • 0,5 csésze mazsola
  • vaj vagy ghí (vagy kókuszzsír)
  • reszelt citromhéj

Elkészítése:

A kölest mossuk meg és melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Egy tepsit kenjünk ki vajjal (vagy ghível) és adjuk hozzá a vízben elkevert kölest, fűszereket, mazsolát és reszelt citromhéjat. Tegyük be az előmelegített sütőbe és addig süssük, amíg a köles felszívja az összes vizet.

Melegen fogyaszthatjuk kásaként, vagy ha kihűl, süteménynek is felszeletelhető.

Tipp:

Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!

Ha neked kevés a mazsola édessége, tehetsz hozzá nádcukrot is. Én néha variálom és teszek bele fél csésze kókuszt is, attól még finomabb:)

Kiegészítheted kókuszreszelékkel, bármilyen más aszalt gyümölccsel, dióval, mandulával, magokkal, almával, más friss gyümölccsel, karobbal, kakaóval, nádcukorral – a fantáziádra van bízva. A végén lekvárral vagy bármi egyébbel is tálalhatod.

Egyik kedvenc köles desszert receptemet, amit számtalan módon lehet variálni:) Ez egy egyszerűen, gyorsan elkészíthető ízletes desszert – gluténérzékenyek, tejérzékenyek is fogyaszthatják. Tálalhatod reggeliként vagy desszertként étkezés után is. Magában is nagyon finom vagy tortalapnak is felhasználhatod.