Diós, tejfölös sütemény recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 500 g liszt
- 100 g darált dió
- 250 g cukor
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 kk szódabikarbóna
- 3 ek olvasztott méz
A krémhez:
- 5 kis pohár tejföl
- 250 g dió
- 250 g porcukor
- 1 kk vanília kivonat
A tetejére:
- 150 g étcsokoládé
- 1,5 ek étolaj
vagy csokoládémáz:
- 20 dkg porcukor
- 2 ek kakaó
- 4-5 ek forró víz
- 2 dkg margarin
Elkészítése:
Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, négy részre osztjuk, és lisztezett munkafelületen négy azonos méretű, 3-4 mm vastagságú lapot nyújtunk belőle.
Sütőpapírt terítünk egy sütőlapra, vagy egy tepsi hátára, és erre fektetjük a lapokat. 180 fokra előmelegített sütőben, egyenként 6-7 perc alatt megsütjük őket.
A krémhez összekeverjük a hozzávalókat, és megtöltjük a lapokat.
Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét az olajjal, és bevonjuk a sütemény tetejét. Egy napot hűvös helyen tartjuk, majd szeleteljük.
Ha csokoládémázat szeretnénk a tetejére tenni, akkor így készítsük:
A porcukrot összekeverjük a kakaóval, majd a közepébe egy mélyedést csinálunk. Ebbe tesszük a margarint, majd állandó keverés mellett hozzákeverjük a forró vizet.
Addig keverjük, hogy egy sűrű, de sima állagú massza legyen belőle. (A vizet apránként adjuk hozzá, mert lehet nem kell bele mind.)
Ezt a csokoládémasszát a sütemény tetejére csorgatjuk, majd szépen egyenletesen elsimítjuk. Ugyanúgy hagyni kell dermedni, és pihenni a sütit, majd ízlés szerinti méretűre felszeletelni.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? 2025.05.21 szerda
Ha szerdán már lankad a lendület, jól jön egy kész menüsor, ami levesből, f
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »