Diós, tejfölös sütemény recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 500 g liszt
- 100 g darált dió
- 250 g cukor
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 kk szódabikarbóna
- 3 ek olvasztott méz
A krémhez:
- 5 kis pohár tejföl
- 250 g dió
- 250 g porcukor
- 1 kk vanília kivonat
A tetejére:
- 150 g étcsokoládé
- 1,5 ek étolaj
vagy csokoládémáz:
- 20 dkg porcukor
- 2 ek kakaó
- 4-5 ek forró víz
- 2 dkg margarin
Elkészítése:
Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, négy részre osztjuk, és lisztezett munkafelületen négy azonos méretű, 3-4 mm vastagságú lapot nyújtunk belőle.
Sütőpapírt terítünk egy sütőlapra, vagy egy tepsi hátára, és erre fektetjük a lapokat. 180 fokra előmelegített sütőben, egyenként 6-7 perc alatt megsütjük őket.
A krémhez összekeverjük a hozzávalókat, és megtöltjük a lapokat.
Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét az olajjal, és bevonjuk a sütemény tetejét. Egy napot hűvös helyen tartjuk, majd szeleteljük.
Ha csokoládémázat szeretnénk a tetejére tenni, akkor így készítsük:
A porcukrot összekeverjük a kakaóval, majd a közepébe egy mélyedést csinálunk. Ebbe tesszük a margarint, majd állandó keverés mellett hozzákeverjük a forró vizet.
Addig keverjük, hogy egy sűrű, de sima állagú massza legyen belőle. (A vizet apránként adjuk hozzá, mert lehet nem kell bele mind.)
Ezt a csokoládémasszát a sütemény tetejére csorgatjuk, majd szépen egyenletesen elsimítjuk. Ugyanúgy hagyni kell dermedni, és pihenni a sütit, majd ízlés szerinti méretűre felszeletelni.