Diós, tejfölös sütemény

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Diós, tejfölös sütemény

Hozzávalók:

Tészta:

  • 500 g liszt
  • 100 g darált dió
  • 250 g cukor
  • 4 tojás
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 3 ek olvasztott méz

A krémhez:

  • 5 kis pohár tejföl
  • 250 g dió
  • 250 g porcukor
  • 1 kk vanília kivonat

A tetejére:

  • 150 g étcsokoládé
  • 1,5 ek étolaj

vagy csokoládémáz:

  • 20 dkg porcukor
  • 2 ek kakaó
  • 4-5 ek forró víz
  • 2 dkg margarin

Elkészítése:

Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, négy részre osztjuk, és lisztezett munkafelületen négy azonos méretű, 3-4 mm vastagságú lapot nyújtunk belőle.

Sütőpapírt terítünk egy sütőlapra, vagy egy tepsi hátára, és erre fektetjük a lapokat. 180 fokra előmelegített sütőben, egyenként 6-7 perc alatt megsütjük őket.

A krémhez összekeverjük a hozzávalókat, és megtöltjük a lapokat.

Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét az olajjal, és bevonjuk a sütemény tetejét. Egy napot hűvös helyen tartjuk, majd szeleteljük.

Ha csokoládémázat szeretnénk a tetejére tenni, akkor így készítsük:

A porcukrot összekeverjük a kakaóval, majd a közepébe egy mélyedést csinálunk. Ebbe tesszük a margarint, majd állandó keverés mellett hozzákeverjük a forró vizet.
Addig keverjük, hogy egy sűrű, de sima állagú massza legyen belőle. (A vizet apránként adjuk hozzá, mert lehet nem kell bele mind.)

Ezt a csokoládémasszát a sütemény tetejére csorgatjuk, majd szépen egyenletesen elsimítjuk. Ugyanúgy hagyni kell dermedni, és pihenni a sütit, majd ízlés szerinti méretűre felszeletelni.