Diós szelet Eta módra recept
Hozzávalók:
Lapok:
- 15 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 30 dkg porcukor
- 24 dkg liszt
- 21 dkg darált dió
- 15 g sütőpor
- 6 ek víz
Krém:
- 14 dkg liszt
- 9 dl tej
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 27 dkg kristály cukor
- 0,5 deci rum vagy rumaroma
- 22 dkg darált dió
- 2 cs vaníliás cukor
- 25 dkg vaj
- 20 dkg margarin
- 7 dl baracklekvár
Díszítés:
- olvasztott csoki
Elkészítése:
A lapok hozzávalóiból három lapot sütünk. A tojások sárgáit, porcukort, vizet habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztben elkevert sütőport, diót, majd lazán beleforgatjuk a fehérjék keményre felvert habját. Egy 30*40 cm-es tepsit sütőpapírral bélelünk, majd a masszát 3 részre osztjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb 15-17 perc alatt egyenként készre sütjük a lapokat. Tűpróbát végezzünk! Mikor langyosra hűltek a lapok, lehúzzuk róluk a sütőpapírt.
A krémhez kikeverjük a lisztet, tojás sárgájáit, cukrot és a tej felét csomómentesre. A tej másik felét felforraljuk, majd beleöntjük a lisztes masszát és kevergetve sűrűre főzzük. Kevergetve kihűtjük. A vajat alaposan kihabosítjuk csipet sóval, majd a kihűlt krémhez adagoljuk és alaposan összekeverjük, majd a cukrokat, a diót és a rumot is hozzáadjuk és alaposan eldolgozzuk.
Összeállítása: alulra kerül egy diós lap, megkenjük a lekvár felével, erre rákenjük a diós krém felét (előtte vegyünk belőle ki egy keveset, amit majd a sütemény tetejére kenünk), újabb lap, a lekvár maradéka, krém, végül a maradék lap. A tetejét megkenjük a félretett krémet.
Tetejére olvasztott csokit csorgatunk. Pár órára hűtőbe tesszük, majd szeletekre vágva tálaljuk.