Diós szelet Eta módra

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Lapok:

  • 15 tojás
  • 30 dkg porcukor
  • 24 dkg liszt
  • 21 dkg darált dió
  • 15 g sütőpor
  • 6 ek víz

Krém:

  • 14 dkg liszt
  • 9 dl tej
  • 3 tojás sárgája
  • 27 dkg kristály cukor
  • 0,5 deci rum vagy rumaroma
  • 22 dkg darált dió
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg margarin
  • 7 dl baracklekvár

Díszítés:

  • olvasztott csoki

Elkészítése:

A lapok hozzávalóiból három lapot sütünk. A tojások sárgáit, porcukort, vizet habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztben elkevert sütőport, diót, majd lazán beleforgatjuk a fehérjék keményre felvert habját. Egy 30*40 cm-es tepsit sütőpapírral bélelünk, majd a masszát 3 részre osztjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb 15-17 perc alatt egyenként készre sütjük a lapokat. Tűpróbát végezzünk! Mikor langyosra hűltek a lapok, lehúzzuk róluk a sütőpapírt.

A krémhez kikeverjük a lisztet, tojás sárgájáit, cukrot és a tej felét csomómentesre. A tej másik felét felforraljuk, majd beleöntjük a lisztes masszát és kevergetve sűrűre főzzük. Kevergetve kihűtjük. A vajat alaposan kihabosítjuk csipet sóval, majd a kihűlt krémhez adagoljuk és alaposan összekeverjük, majd a cukrokat, a diót és a rumot is hozzáadjuk és alaposan eldolgozzuk.

Összeállítása: alulra kerül egy diós lap, megkenjük a lekvár felével, erre rákenjük a diós krém felét (előtte vegyünk belőle ki egy keveset, amit majd a sütemény tetejére kenünk), újabb lap, a lekvár maradéka, krém, végül a maradék lap. A tetejét megkenjük a félretett krémet.

Tetejére olvasztott csokit csorgatunk. Pár órára hűtőbe tesszük, majd szeletekre vágva tálaljuk.