Diós kosárka másként recept
Hozzávalók:
Tésztája:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg porcukor
- 4 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
Töltelék:
- 25 dkg darált dió
- 25 dkg porcukor
- 1 db citrom héja
- kevés rumaroma
- 4 db tojásfehérje
- 1 ek lekvár
A tetejére:
- kb 5dkg dió amit gerezdekre török díszítéshez
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk és kapunk egy linzer tésztát. Pihenni hagyjuk amíg a töltelék elkészül.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd fakanállal hozzáadjuk a többi hozzávalót, így egy ragadós masszát kapunk. A kosárka formákat zsírral, vagy vajjal kikenjük és a tésztát szép vékonyan belenyomkodjuk, egészen a pereméig. A formákat tepsibe tesszük, majd egy evőkanálnyi diós masszát keverünk bele. A tetejére díszítésnek egy darab diót teszünk.
Előmelegített sütőben kb 10-15 percig sütjük.
Vigyázzunk, hogy a kosarakat ne tegyük tele a diós masszával, mert a sütőportól meg fog dagadni a tészta. Még melegen szépen ki tudjuk venni a kosárkából a sütit, hagyjuk kihűlni és porcukorral meghintve tálaljuk.
Tipp:
Ugyanezt mákkal és más hozzávalókkal is készíthetjük, karácsonyra is finom és kiadós süti. Én dupla adagot szoktam készíteni, sokáig eláll. :)