Diós kosárka másként

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztája:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg porcukor
  • 4 db tojássárgája

Töltelék:

  • 25 dkg darált dió
  • 25 dkg porcukor
  • 1 db citrom héja
  • kevés rumaroma
  • 4 db  tojásfehérje
  • 1 ek lekvár

A tetejére:

  • kb 5dkg dió amit gerezdekre török díszítéshez

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk és kapunk egy linzer tésztát. Pihenni hagyjuk amíg a töltelék elkészül.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd fakanállal hozzáadjuk a többi hozzávalót, így egy ragadós masszát kapunk. A kosárka formákat zsírral, vagy vajjal kikenjük és a tésztát szép vékonyan belenyomkodjuk, egészen a pereméig. A formákat tepsibe tesszük, majd egy evőkanálnyi diós masszát keverünk bele. A tetejére díszítésnek egy darab diót teszünk.

Előmelegített sütőben kb 10-15 percig sütjük.

Vigyázzunk, hogy a kosarakat ne tegyük tele a diós masszával, mert a sütőportól meg fog dagadni a tészta. Még melegen szépen ki tudjuk venni a kosárkából a sütit, hagyjuk kihűlni és porcukorral meghintve tálaljuk.

Tipp:

Ugyanezt mákkal és más hozzávalókkal is készíthetjük, karácsonyra is finom és kiadós süti. Én dupla adagot szoktam készíteni, sokáig eláll. :)