Diós és mákos bejgli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 1 kg liszt
- 50 dkg margarin
- 6 dkg cukor
- 3 dkg élesztő
- 4 dl tej
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- só
Diós töltelékhez:
- 60 dkg darált dió
- 20 dkg cukor
- 8 dkg mazsola
- 2 alma
- 1 cs vaníliás cukor
Mákos töltelékhez:
- 60 dkg darált mák
- 1 kávéskanál fahéj
- 2 dl tej
- 8 dkg mazsola
Elkészítése:
Az élesztőt kevés, enyhén cukros, langyos tejbe belemorzsoljuk. A lisztet a szobahőmérsékletű margarinnal, a cukorral és a sóval, valamint a megkelt kovásszal és a maradék tejjel sima tésztává gyúrjuk. Letakarjuk konyharuhával és fél órán át pihentetjük.
A tésztát hat egyforma részre osztjuk, mindegyiket külön-külön fogjuk kinyújtani. Három lapot diós töltelékkel, hármat pedig mákossal töltünk meg.
A diós tölteléket úgy készítjük, hogy a darált diót fahéjjal megszórt, reszelt almával és mazsolával, a mákost pedig meleg tejjel, vaníliás cukorral és mazsolával keverjük össze.
A feltekert rudakat margarinnal kikent tepsibe tesszük, lekenjük tojás sárgájával és pihentetjük addig, amíg a tojás meg nem szárad rajta. Utána újra lekenjük felvert tojás sárgájával és csak utána tesszük az előmelegített sütőbe. 180 fokon kb. 50 perc alatt készre sütjük.