Diós és mákos bejgli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Diós és mákos bejgli

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 50 dkg margarin
  • 6 dkg cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 4 dl tej
  • 2 tojás

Diós töltelékhez:

  • 60 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 8 dkg mazsola
  • 2 alma
  • 1 cs vaníliás cukor

Mákos töltelékhez:

  • 60 dkg darált mák
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 2 dl tej
  • 8 dkg mazsola

Elkészítése:

Az élesztőt kevés, enyhén cukros, langyos tejbe belemorzsoljuk. A lisztet a szobahőmérsékletű margarinnal, a cukorral és a sóval, valamint a megkelt kovásszal és a maradék tejjel sima tésztává gyúrjuk. Letakarjuk konyharuhával és fél órán át pihentetjük.

A tésztát hat egyforma részre osztjuk, mindegyiket külön-külön fogjuk kinyújtani. Három lapot diós töltelékkel, hármat pedig mákossal töltünk meg.

A diós tölteléket úgy készítjük, hogy a darált diót fahéjjal megszórt, reszelt almával és mazsolával, a mákost pedig meleg tejjel, vaníliás cukorral és mazsolával keverjük össze.

A feltekert rudakat margarinnal kikent tepsibe tesszük, lekenjük tojás sárgájával és pihentetjük addig, amíg a tojás meg nem szárad rajta. Utána újra lekenjük felvert tojás sárgájával és csak utána tesszük az előmelegített sütőbe. 180 fokon kb. 50 perc alatt készre sütjük.