Csülöksült burgonyával és uborkasalátával recept
Hozzávalók:
- csülök
- vöröshagyma
- babérlevél
- fekete bors
- krumpli
- uborka
- fokhagyma
- tejföl
- petrezselyemzöld
Elkészítése:
Annyi csontozott csülköt veszek, ahány főre készítem az ételt és annyi – nagy fej – vöröshagymát ahány a csülök!
A vöröshagymát megpucolom és negyedekre vágom, szeletekre vágott kolozsvári szalonnán egy nagy lábasban felpirítom, rádobok ízlés szerinti mennyiségben félbe vágott fokhagymát majd felöntöm vízzel – annyival, hogy majd a csülköket ellepje – beleteszem a csülköket, megsózom, szemes borsot és egész babérleveleket teszek bele. (mennyiségeket azért nem írok, hogy mindenki a saját szájíze szerint ízesítse)
Kb. 1 órát főzöm.
Ha puhára főtt a csülök, átteszem római tálba, hozzá teszem a negyedekre vágott krumplit és beteszem a sütőbe.
Sütés közben folyamatosan locsolgatom a főző/páclével.
Amikor már majdnem kész, leveszem a római tál tetejét és visszateszem a csülköket a sütőbe, hogy szép pirosra piruljanak.
Az uborka salátához felszeletem az uborkát, sózom, borsozom, hozzáadok egy csokor apróra vágott snidlinget, ráreszelek 1-2 gerezd fokhagymát, majd leöntöm egy kis pohár tejföllel.
Ezzel az étellel engem bármikor el lehet csábítani, a baj csak az, hogy úgy ízlik a legjobban ahogy én készítem! :)
Jó étvágyat!