Marlenka recept
Hozzávalók:
Lapokhoz:
- 55 dkg finomliszt
- 2 púpozott ek kakaópor
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál méz
- 2 nagy FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 250 g cukor
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál ecet
Kenéshez:
- 1 konyak aroma
Krémhez:
- 4 tubus (170 gr –os ) sűrített tej
- 25 dkg vaj
Elkészítése:
Először a sűrített tejet egy jól záródó befőttes üvegbe nyomjuk a tubusból, majd a tetejét rácsavarjuk. Egy fazékba, hideg vízbe állítjuk úgy, hogy az üveg pereméig érjen a víz. Lassú tűznél (takarék lángon) forrjon 3 órán keresztül, míg az üvegben a sűrített tej szép aranybarnás színt kap, karamellizálódik.
A lapok hozzávalóihoz a cukrot, vajat, mézet és szódabikarbónát egy lábasban összeforraljuk, majd langyosra hűtjük.
A kakaóval elkevert liszthez adjuk a mézes keveréket, majd a tojásokat és az ecetet is beletesszük és alaposan összegyúrjuk. A kész tésztát 5 egyenlő részre osztjuk.
A lapokat egyenként kb 24*39 cm-es téglalappá nyútjuk és egy tepsi hátán sütőpapíron megsütjük (180 fokra melegített sütőben kb 4 perc). Vigyázzunk a meleg lapokkal, mert törnek! A többi lapot is kisütjük.
A langyosra hűlt karamellhez hozzáadjuk a vajat és robotgéppel alaposan kihabosítjuk.
A tészták szélét egyenletesre és egyformára vágjuk, majd a leeső részeket aprítóval vagy kézzel összemorzsoljuk.
A lapokat egyenként lekenjük az aromával, majd betöltjük a krémmel, úgy, hogy a tetejére is jusson és a tészta morzsát rászórjuk. Akkor a legjobb, ha minimum 2 napot áll a hűtőben.
Tipp:
Ha a tészta nem akar összeállni, tegyünk hozzá 1-2 ek tejfölt (nekem nem kellett).
A tészta nyújtás és hűlés közben keményedni fog. Ha nagyon kemény lenne és nem tudod nyújtani, tebb be a tésztát pár másodpercre a mikróba.