Marlenka

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Marlenka

Hozzávalók:

Lapokhoz:

  • 55 dkg finomliszt
  • 2 púpozott ek kakaópor
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 2 nagy tojás
  • 250 g cukor
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál ecet

Kenéshez:

  • 1 konyak aroma

Krémhez:

  • 4 tubus (170 gr –os ) sűrített tej
  • 25 dkg vaj

Elkészítése:

Először a sűrített tejet egy jól záródó befőttes üvegbe nyomjuk a tubusból, majd a tetejét rácsavarjuk. Egy fazékba, hideg vízbe állítjuk úgy, hogy az üveg pereméig érjen a víz. Lassú tűznél (takarék lángon) forrjon 3 órán keresztül, míg az üvegben a sűrített tej szép aranybarnás színt kap, karamellizálódik.

A lapok hozzávalóihoz a cukrot, vajat, mézet és szódabikarbónát egy lábasban összeforraljuk, majd langyosra hűtjük.
A kakaóval elkevert liszthez adjuk a mézes keveréket, majd a tojásokat és az ecetet is beletesszük és alaposan összegyúrjuk. A kész tésztát 5 egyenlő részre osztjuk.

A lapokat egyenként kb 24*39 cm-es téglalappá nyútjuk és egy tepsi hátán sütőpapíron megsütjük (180 fokra melegített sütőben kb 4 perc). Vigyázzunk a meleg lapokkal, mert törnek! A többi lapot is kisütjük.

A langyosra hűlt karamellhez hozzáadjuk a vajat és robotgéppel alaposan kihabosítjuk.

A tészták szélét egyenletesre és egyformára vágjuk, majd a leeső részeket aprítóval vagy kézzel összemorzsoljuk.

A lapokat egyenként lekenjük az aromával, majd betöltjük a krémmel, úgy, hogy a tetejére is jusson és a tészta morzsát rászórjuk. Akkor a legjobb, ha minimum 2 napot áll a hűtőben.

Tipp:

Ha a tészta nem akar összeállni, tegyünk hozzá 1-2 ek tejfölt (nekem nem kellett).
A tészta nyújtás és hűlés közben keményedni fog. Ha nagyon kemény lenne és nem tudod nyújtani, tebb be a tésztát pár másodpercre a mikróba.