Csokis-diós marlenka recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
20×30-as mérethez:
Tésztához:
- 20 dkg cukor
- 4 dkg kakaópor
- 45 dkg liszt
- 22,5 dkg margarin
- 2 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 4 dkg méz
- 1 teáskanál ecet
- 1 evőkanál szódabikarbóna
Krémhez:
- 3 tubus sűrített tej
- 22,5 dkg margarin
- 8 dkg darált dió
- 1 üveg rumaroma
Elkészítése:
Először is a sűrített tejet nyomjuk ki egy jól záródó befőttes üvegbe, zárjuk rá a tetejét, majd tegyük bele egy fazékba, melyet a befőttes üveg pereméig töltünk vízzel.
Lassú tűznél forrjon 3 órán keresztül Ezalatt a sűrített tej aranybarna színt fog kapni. Ha kész vegyük ki a vízből. Ha teljesen kihűlt keverjük habosra a margarinnal, majd tegyük bele a diót.
Míg a sűrített tej karamellé válik, készítsük el a tésztát: Először is keverjük össze a szódabikarbónát és az ecetet. Majd egy hőálló tálban keverjük ki a puha margarint, a mézet és a cukrot, majd adjuk hozzá az ecetes szódabikarbónát. Majd helyezzük a tűzhelyre, és folytonos kevergetés mellett adjuk hozzá a 2 tojást.
Addig kevergessük míg barnává és habossá nem válik. Ekkor vegyük le a tűzhelyről, hagyjuk hűlni, és ha már langyos, keverjük hozzá a lisztet, dolgozzuk össze. Egy órára konyharuhával lefedve pihentessük.
Ha letelt az egy óra, szedjük 5 cipóra a tésztát, majd egyesével nyújtsuk ki a lapokat kb. 20×30-as méretűre. Sütőpapírral fedett tepsi hátoldalán kb. 4-5 perc alatt süssük készre őket 180 fokon.
Ha a tésztalapok kihűltek, állítsuk össze a süteményt. Először is tegyük egymásra a lapokat, és vágjuk le a széleit. Ezekből aprítóval készítsünk tésztamorzsát.
Majd a tésztalapok tetejét kenjük meg egy kevés rumaromával/konyakkal majd tegyünk rá krémet, újra lap, újra krém, ezt ismételjük, míg minden el nem fogy. Figyeljünk, hogy a legfelső lap tetejére is maradjon krém, mert erre szórjuk rá a tésztamorzsát.
Hűtőben legalább egy napig pihentessük, míg teljesen meg nem puhul a tészta.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
Mivel nagyon vékony tésztalapokat kapunk nyújtásnál, érdemes már egyből a sütőpapírra nyújtani. Nekem bevált ez a taktika.
Nagyon fontos, hogy a karamell teljesen kihűljön, különben a margarin kicsapódik!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »

