Csokis-diós marlenka recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
20×30-as mérethez:
Tésztához:
- 20 dkg cukor
- 4 dkg kakaópor
- 45 dkg liszt
- 22,5 dkg margarin
- 2 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4 dkg méz
- 1 teáskanál ecet
- 1 evőkanál szódabikarbóna
Krémhez:
- 3 tubus sűrített tej
- 22,5 dkg margarin
- 8 dkg darált dió
- 1 üveg rumaroma
Elkészítése:
Először is a sűrített tejet nyomjuk ki egy jól záródó befőttes üvegbe, zárjuk rá a tetejét, majd tegyük bele egy fazékba, melyet a befőttes üveg pereméig töltünk vízzel.
Lassú tűznél forrjon 3 órán keresztül Ezalatt a sűrített tej aranybarna színt fog kapni. Ha kész vegyük ki a vízből. Ha teljesen kihűlt keverjük habosra a margarinnal, majd tegyük bele a diót.
Míg a sűrített tej karamellé válik, készítsük el a tésztát: Először is keverjük össze a szódabikarbónát és az ecetet. Majd egy hőálló tálban keverjük ki a puha margarint, a mézet és a cukrot, majd adjuk hozzá az ecetes szódabikarbónát. Majd helyezzük a tűzhelyre, és folytonos kevergetés mellett adjuk hozzá a 2 tojást.
Addig kevergessük míg barnává és habossá nem válik. Ekkor vegyük le a tűzhelyről, hagyjuk hűlni, és ha már langyos, keverjük hozzá a lisztet, dolgozzuk össze. Egy órára konyharuhával lefedve pihentessük.
Ha letelt az egy óra, szedjük 5 cipóra a tésztát, majd egyesével nyújtsuk ki a lapokat kb. 20×30-as méretűre. Sütőpapírral fedett tepsi hátoldalán kb. 4-5 perc alatt süssük készre őket 180 fokon.
Ha a tésztalapok kihűltek, állítsuk össze a süteményt. Először is tegyük egymásra a lapokat, és vágjuk le a széleit. Ezekből aprítóval készítsünk tésztamorzsát.
Majd a tésztalapok tetejét kenjük meg egy kevés rumaromával/konyakkal majd tegyünk rá krémet, újra lap, újra krém, ezt ismételjük, míg minden el nem fogy. Figyeljünk, hogy a legfelső lap tetejére is maradjon krém, mert erre szórjuk rá a tésztamorzsát.
Hűtőben legalább egy napig pihentessük, míg teljesen meg nem puhul a tészta.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
Mivel nagyon vékony tésztalapokat kapunk nyújtásnál, érdemes már egyből a sütőpapírra nyújtani. Nekem bevált ez a taktika.
Nagyon fontos, hogy a karamell teljesen kihűljön, különben a margarin kicsapódik!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »