Csokis-diós marlenka

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
20×30-as mérethez:

Tésztához:

  • 20 dkg cukor
  • 4 dkg kakaópor
  • 45 dkg liszt
  • 22,5 dkg margarin
  • 2 db tojás
  • 4 dkg méz
  • 1 teáskanál ecet
  • 1 evőkanál szódabikarbóna

Krémhez:

  • 3 tubus sűrített tej
  • 22,5 dkg margarin
  • 8 dkg darált dió
  • 1 üveg rumaroma

Elkészítése:

Először is a sűrített tejet nyomjuk ki egy jól záródó befőttes üvegbe, zárjuk rá a tetejét, majd tegyük bele egy fazékba, melyet a befőttes üveg pereméig töltünk vízzel.

Lassú tűznél forrjon 3 órán keresztül Ezalatt a sűrített tej aranybarna színt fog kapni. Ha kész vegyük ki a vízből. Ha teljesen kihűlt keverjük habosra a margarinnal, majd tegyük bele a diót.

Míg a sűrített tej karamellé válik, készítsük el a tésztát: Először is keverjük össze a szódabikarbónát és az ecetet. Majd egy hőálló tálban keverjük ki a puha margarint, a mézet és a cukrot, majd adjuk hozzá az ecetes szódabikarbónát. Majd helyezzük a tűzhelyre, és folytonos kevergetés mellett adjuk hozzá a 2 tojást.

Addig kevergessük míg barnává és habossá nem válik. Ekkor vegyük le a tűzhelyről, hagyjuk hűlni, és ha már langyos, keverjük hozzá a lisztet, dolgozzuk össze. Egy órára konyharuhával lefedve pihentessük.

Ha letelt az egy óra, szedjük 5 cipóra a tésztát, majd egyesével nyújtsuk ki a lapokat kb. 20×30-as méretűre. Sütőpapírral fedett tepsi hátoldalán kb. 4-5 perc alatt süssük készre őket 180 fokon.

Ha a tésztalapok kihűltek, állítsuk össze a süteményt. Először is tegyük egymásra a lapokat, és vágjuk le a széleit. Ezekből aprítóval készítsünk tésztamorzsát.

Majd a tésztalapok tetejét kenjük meg egy kevés rumaromával/konyakkal majd tegyünk rá krémet, újra lap, újra krém, ezt ismételjük, míg minden el nem fogy. Figyeljünk, hogy a legfelső lap tetejére is maradjon krém, mert erre szórjuk rá a tésztamorzsát.

Hűtőben legalább egy napig pihentessük, míg teljesen meg nem puhul a tészta.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

Mivel nagyon vékony tésztalapokat kapunk nyújtásnál, érdemes már egyből a sütőpapírra nyújtani. Nekem bevált ez a taktika.
Nagyon fontos, hogy a karamell teljesen kihűljön, különben a margarin kicsapódik!