Csavart fahéjas fonott kalács recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 35 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 2 dl langyos tej
- csipet só
- 3 dkg cukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 ek olaj
- 3 dkg puha vaj
Töltelék:
- 3 ek porcukor
- fél ek őrölt fahéj
- fél csomag vaníliás cukor
Lehet kakaósan is:
- 3 ek porcukor
- 2 ek kakaópor
Kenéshez:
- 1,5 ek. olaj
Tetejére:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A langyos tejben elkeverünk 1 tk. cukrot, majd felfuttatjuk az élesztőt. A tojást az olajjal simára keverjük.
Kelesztő edénybe tesszük a lisztet, elkeverjük benne a cukrot, sót. Hozzáadjuk a puha vajat, a felfuttatott élesztőt, majd a tojásos elegyet. Lágy tésztává gyúrjuk, meleg helyen 40 percig kelesztjük.
A töltelékhez a porcukrot a fahéjjal /kakaóporral, van. cukorral elkeverjük. Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán 30×45 cm-es téglalappá nyújtjuk, lekenjük az olajjal, majd rászitáljuk a tölteléket.
Feltekerjük a tésztát, mint a bejglit, és hosszában középen kettévágjuk úgy, hogy az egyik végénél nem megyünk ki teljesen a vágással, hagyunk kb. 2 cm-t, ami még összefogja a tésztát.
Az így kapott két részt kicsit csavarva összefonjuk, majd kör alakú kalácsot formázunk belőle, a végeit úgy illesztjük egymáshoz, hogy a 2 cm-es meghagyott rész legyen alul, és a másik végén (ami 2 felé van vágva), úgy hajtjuk rá, hogy a megmaradt részt összekulcsoljuk vele.
Sütőpapíros tepsire helyezzük, hagyjuk még kelni 15 percig, majd előmelegített sütőben megsütjük (inkább végezzünk tűpróbát, ha a tűre már nem ragad a tészta, akkor megsült). A tepsin hagyjuk langyosra hűlni és fogyasztható.
Sütési hőfok / idő / mód: 180 °C /15 perc / alul-felül sütés