Citromos-mákos keksz recept

Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek mák (egész)
- 1 citrom leve
- reszelt citromhéj
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 0,5 csomag sütőpor
Beleforgatáshoz:
- 2 ek kristálycukor
- 1 tk őrölt fahéj
- csipet szerecsendió (el is hagyható)
Elkészítése:
A lisztet keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, a mákkal, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat. Morzsoljuk össze.
Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd alaposan keverjük össze.
Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést, csavarjuk bele a citromlevet, öntsük bele a kissé felvert tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Egy közepesen kemény tésztát kell kapni. (Ha túl lágy lenne a tészta, akkor még egy kevés lisztet gyúrjunk hozzá.)
A kristálycukrot, az őrölt fahéjat és a szerecsendiót (ez el is hagyható) keverjük össze egy tányérban.
A tésztából formázzunk diónyi nagyságú golyókat, majd hempergessük meg a fahajas-cukorban.
Ezután egy kicsit távolabb egymástól, helyezzük rá a golyókat egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd egy pohár alját rányomva lapítsuk el kb. 0,5 cm vastagságúra.
Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 8-10 percig, hogy szép színt kapjanak a kekszek. (Én légkeverésnél 150 fokon, 8 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve szedjük rácsra a megsült kekszeket, és így hagyjuk teljesen kihűlni.
Jól zárható dobozban hosszabb ideig eltartható.
A citromos-mákos keksz kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 9 g
Szénhidrát: 52 g
Zsír: 19 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »