Citromos-mákos keksz recept
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek mák (egész)
- 1 citrom leve
- reszelt citromhéj
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 0,5 csomag sütőpor
Beleforgatáshoz:
- 2 ek kristálycukor
- 1 tk őrölt fahéj
- csipet szerecsendió (el is hagyható)
Elkészítése:
A lisztet keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, a mákkal, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat. Morzsoljuk össze.
Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd alaposan keverjük össze.
Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést, csavarjuk bele a citromlevet, öntsük bele a kissé felvert tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Egy közepesen kemény tésztát kell kapni. (Ha túl lágy lenne a tészta, akkor még egy kevés lisztet gyúrjunk hozzá.)
A kristálycukrot, az őrölt fahéjat és a szerecsendiót (ez el is hagyható) keverjük össze egy tányérban.
A tésztából formázzunk diónyi nagyságú golyókat, majd hempergessük meg a fahajas-cukorban.
Ezután egy kicsit távolabb egymástól, helyezzük rá a golyókat egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd egy pohár alját rányomva lapítsuk el kb. 0,5 cm vastagságúra.
Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 8-10 percig, hogy szép színt kapjanak a kekszek. (Én légkeverésnél 150 fokon, 8 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve szedjük rácsra a megsült kekszeket, és így hagyjuk teljesen kihűlni.
Jól zárható dobozban hosszabb ideig eltartható.
A citromos-mákos keksz kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 9 g
Szénhidrát: 52 g
Zsír: 19 g