Citromos keksz recept
Hozzávalók:
- 15 dkg búzaliszt
- 5 dkg kukoricaliszt
- 10 dkg vaj
- 8 dkg porcukor
- 0,5 tk vanília aroma
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 ek tejföl
- csipet só
Elkészítése:
Keverjük össze a kétféle lisztet és egy csipet sót, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat.
Ezután kezdjük el összemorzsolni, majd amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot és a reszelt citromhéjat is. Ezután adjuk hozzá a vanília aromát, a citromlevet és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Egy sütőpapírt vékonyan szórjunk meg liszttel, majd nyújtsuk ki rajta a tésztát kb. 5 mm vastagra. Derelyevágóval (vagy éles késsel) vágjuk fel ízlés szerinti méretűre, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy gáztepsire.
Tegyük legalább egy órára hideg helyre, hogy kellően lehűljön, és sütés után jó omlós legyen majd a keksz.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 15-20 perc alatt szép világos színűre. ( Én légkeverésnél 160 fokon 15 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsin, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig tárolhatjuk.
A citromos keksz kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 7 g
Szénhidrát: 54 g
Zsír: 22 g