Citromos keksz

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 15 dkg búzaliszt
  • 5 dkg kukoricaliszt
  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 0,5 tk vanília aroma
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 ek tejföl
  • csipet só

Elkészítése:

Keverjük össze a kétféle lisztet és egy csipet sót, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat.

Ezután kezdjük el összemorzsolni, majd amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot és a reszelt citromhéjat is. Ezután adjuk hozzá a vanília aromát, a citromlevet és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

Egy sütőpapírt vékonyan szórjunk meg liszttel, majd nyújtsuk ki rajta a tésztát kb. 5 mm vastagra. Derelyevágóval (vagy éles késsel) vágjuk fel ízlés szerinti méretűre, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy gáztepsire.

Tegyük legalább egy órára hideg helyre, hogy kellően lehűljön, és sütés után jó omlós legyen majd a keksz.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 15-20 perc alatt szép világos színűre. ( Én légkeverésnél 160 fokon 15 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsin, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig tárolhatjuk.