Bözsike recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg rétesliszt
- 8 dkg margarin
- 8 dkg porcukor
- 1 púpos kk kakaópor
- 3/4 csomag sütőpor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga
- tej, vagy tejföl
Krémhez:
- 30 dkg vaj v. margarin
- 30 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dl tej
- 6 ek liszt
Töltelékhez:
- babapiskóta (kb. 10 db)
- rum, vagy rumaroma
- tej
Mázhoz:
- 15 dkg porcukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
Elkészítése:
A lisztet, a porcukrot, a kakaóport, a sütőport a margarinnal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgát, és annyi tejet vagy tejfölt, amennyit felvesz a tészta.
A tésztát két részre osztjuk, lisztezett felületen egyformára (37×25) nyújtjuk, és tepsi hátulján két lapot sütünk közepes hőfokon. (Előtte egy kissé kenjük meg a tepsi hátulját.)
Krém készítése:
A tejből és a lisztből sűrű krémet főzünk, kihűtjük. A margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd a kihűlt főzött krémmel összekeverjük.
Összeállítás:
Alulra egy tésztalap kerül, megkenjük a krém felével. Rárakosgatjuk a rumos tejben megforgatott babapiskótákat, rákenjük a maradék krémet, befedjük a másik tésztalappal.
Tetejére a tojásfehérjét felverjük, hozzáadjuk a porcukrot (kanalanként), majd egy kissé még ezzel is verjük, végül rákenjük a tésztára.
Mielőtt a máz megszáradna, a szeletek helyét bejelöljük, de csak száradás után (kb. egy nap) szeleteljük, hosszúkás szeletekre.
Tipp:
Ha rózsaszínű mázat szeretnénk a tetejére, akkor 15 dkg porcukrot és 3-4 ek meggyleve (vagy meggyszörpöt) sűrűn folyósra kikeverünk, és ezt kenjük a tésztára.
A bözsike kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 44 g
Zsír: 16 g