Bözsike

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 30 dkg rétesliszt
  • 8 dkg margarin
  • 8 dkg porcukor
  • 1 púpos kk kakaópor
  • 3/4 csomag sütőpor
  • 1 tojássárga
  • tej, vagy tejföl

Krémhez:

  • 30 dkg vaj v. margarin
  • 30 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dl tej
  • 6 ek liszt

Töltelékhez:

  • babapiskóta (kb. 10 db)
  • rum, vagy rumaroma
  • tej

Mázhoz:

  • 15 dkg porcukor
  • 1 tojásfehérje

Elkészítése:

A lisztet, a porcukrot, a kakaóport, a sütőport a margarinnal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgát, és annyi tejet vagy tejfölt, amennyit felvesz a tészta.

A tésztát két részre osztjuk, lisztezett felületen egyformára (37×25) nyújtjuk, és tepsi hátulján két lapot sütünk közepes hőfokon. (Előtte egy kissé kenjük meg a tepsi hátulját.)

Krém készítése:

A tejből és a lisztből sűrű krémet főzünk, kihűtjük. A margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd a kihűlt főzött krémmel összekeverjük.

Összeállítás:

Alulra egy tésztalap kerül, megkenjük a krém felével. Rárakosgatjuk a rumos tejben megforgatott babapiskótákat, rákenjük a maradék krémet, befedjük a másik tésztalappal.

Tetejére a tojásfehérjét felverjük, hozzáadjuk a porcukrot (kanalanként), majd egy kissé még ezzel is verjük, végül rákenjük a tésztára.

Mielőtt a máz megszáradna, a szeletek helyét bejelöljük, de csak száradás után (kb. egy nap) szeleteljük, hosszúkás szeletekre.

Tipp:

Ha rózsaszínű mázat szeretnénk a tetejére, akkor 15 dkg porcukrot és 3-4 ek meggyleve (vagy meggyszörpöt) sűrűn folyósra kikeverünk, és ezt kenjük a tésztára.