Badambura recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 70 dkg finomliszt
- 1 tk só
- 3 ek cukor
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 150 g tejföl
- 7 dkg olvasztott vaj
- 2,5 dl langyos tej
- 2,5 dkg friss élesztő
Lekenéséhez:
- 8 dkg olvasztott vaj
Töltelékhez:
- 15 dkg őrölt mandula (lehet dió vagy mák is )
- 5 dkg porcukor
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit dagasztógépbe tesszük és összedagasszuk. Ennek hiányában az élesztőt cukros langyos tejben felfuttatjuk és a többi hozzávalóból sima tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük.
Addig a mandulát ledaráljuk és a porcukorral összekeverjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk, majd két részre vágjuk. Az elsőt hosszúkás hengerré formázzuk, majd 10 darabra vágjuk. 5 darabot egyenként papírvékonyra kinyújtunk, 30*50 cm-es téglalappá.
Minden lap tetejét olvasztott vajjal lekenjük, csak az utolsót nem, majd egymásra illesztjük és nyújtófával egy kicsit lelapítjuk. Ezután alsó rész alját egyenesre vágjuk egy késsel és feltekerjük, mint a bejglit. 2,5 cm-es darabokat vágunk és a közepét az ujjunkkal benyomjuk , egy kis ” fészket” alakítunk ki, ebbe teszünk a töltelékből és a két szélét hosszában összecsípjük.
Minden darabnál így járunk el, majd a maradék tésztát is így készítjük el.
Sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk és 170 fokra melegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.