Badambura

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 70 dkg finomliszt
  • 1 tk só
  • 3 ek cukor
  • 1 db tojás
  • 1 tojássárgája
  • 150 g tejföl
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 2,5 dl langyos tej
  • 2,5 dkg friss élesztő

Lekenéséhez:

  • 8 dkg olvasztott vaj

Töltelékhez:

  • 15 dkg őrölt mandula (lehet dió vagy mák is )
  • 5 dkg porcukor

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit dagasztógépbe tesszük és összedagasszuk. Ennek hiányában az élesztőt cukros langyos tejben felfuttatjuk és a többi hozzávalóból sima tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük.

Addig a mandulát ledaráljuk és a porcukorral összekeverjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk, majd két részre vágjuk. Az elsőt hosszúkás hengerré formázzuk, majd  10 darabra vágjuk. 5 darabot egyenként papírvékonyra kinyújtunk, 30*50 cm-es téglalappá.

Minden lap tetejét olvasztott vajjal lekenjük, csak az utolsót nem, majd egymásra illesztjük és nyújtófával egy kicsit lelapítjuk. Ezután alsó rész alját egyenesre vágjuk egy késsel és feltekerjük, mint a bejglit. 2,5 cm-es darabokat vágunk és a közepét az ujjunkkal benyomjuk , egy kis ” fészket” alakítunk ki, ebbe teszünk a töltelékből és a két szélét hosszában összecsípjük.

Minden darabnál így járunk el, majd a maradék tésztát is így készítjük el.

Sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk és 170 fokra melegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.

A formázáshoz segítség: