Aranygaluska sodóval recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 dl napraforgó olaj
- 15 dkg vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 15 dkg darált dió
- 2 ek cukor
- 15 dkg olvasztott vaj
- 3 dkg friss élesztő
- 1,5 dl tej
- 4 db édesítőszer tabletta
- 1 csipet só
A vaníliasodóhoz:
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 1 l tej
- 2 ek cukor
Elkészítése:
Az élesztőt a tablettákkal langyos tejjel felfuttatjuk. (A tablettával könnyű tésztát kapunk majd!) A lisztet cukorral, tojással, vajjal, a felfuttatott élesztővel, reszelt citrom héjával, napraforgó olajjal, csipet sóval alaposan összekeverjük. Amikor a táltól könnyen elválik a tészta, nem ragad, fényesen csillogó, akkor jó. Letakarjuk tiszta ruhával, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
Amikor megkel a duplájára, egy evőkanalat olvasztott vajban megmártunk, minden egyes kiszaggatott kelt tészta előtt. Egy jénai tálat előzőleg kivajazunk, egymás mellé lerakjuk a tálba a szaggatott tésztát, amit cukrozott, darált dióval megszórunk. Rátesszük a következő sor szaggatott tésztát. Ennek a sor végén is cukrozott, darált dióval megszórjuk.
A tésztát 10 percet pihentetjük. A sütőbe tesszük, és 180 fokra állítva elindítjuk a sütőt. (Ez alatt is kel, míg bemelegszik.) 30 perc múlva aranybarnára sütjük.
A vanília sodó elkészítése:
Amíg a tészta kel, megfőzzük a sodót. A vanília pudingport egy bögrébe öntjük, elkeverjük 1 dl hideg tejben. A többi tejet felforraljuk.
Amikor kezd forrni lassan, keverés mellett beleöntjük bögrés pudingot. Összeforraljuk a tejjel, majd levesszük kihűlni.
A kisült tésztát sodóval kínáljuk.
Tipp:
A sodóba a cukrot saját ízlésre!