Aranygaluska sodóval

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 6 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 1 dl napraforgó olaj
  • 15 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 15 dkg darált dió
  • 2 ek cukor
  • 15 dkg olvasztott vaj
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 4 db édesítőszer tabletta
  • 1 csipet só

A vaníliasodóhoz:

  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 1 l tej
  • 2 ek cukor

Elkészítése:

Az élesztőt a tablettákkal langyos tejjel felfuttatjuk. (A tablettával könnyű tésztát kapunk majd!) A lisztet cukorral, tojással, vajjal, a felfuttatott élesztővel, reszelt citrom héjával, napraforgó olajjal, csipet sóval alaposan összekeverjük. Amikor a táltól könnyen elválik a tészta, nem ragad, fényesen csillogó, akkor jó. Letakarjuk tiszta ruhával, meleg helyen 1 órát kelesztjük.

Amikor megkel a duplájára, egy evőkanalat olvasztott vajban megmártunk, minden egyes kiszaggatott kelt tészta előtt. Egy jénai tálat előzőleg kivajazunk, egymás mellé lerakjuk a tálba a szaggatott tésztát, amit cukrozott, darált dióval megszórunk. Rátesszük a következő sor szaggatott tésztát. Ennek a sor végén is cukrozott, darált dióval megszórjuk.

A tésztát 10 percet pihentetjük. A sütőbe tesszük, és 180 fokra állítva elindítjuk a sütőt. (Ez alatt is kel, míg bemelegszik.) 30 perc múlva aranybarnára sütjük.

A vanília sodó elkészítése:

Amíg a tészta kel, megfőzzük a sodót. A vanília pudingport egy bögrébe öntjük, elkeverjük 1 dl hideg tejben.  A többi tejet felforraljuk.

Amikor kezd forrni lassan, keverés mellett beleöntjük bögrés pudingot. Összeforraljuk a tejjel, majd levesszük kihűlni.

A kisült tésztát sodóval kínáljuk.

Tipp:

A sodóba a cukrot saját ízlésre!