Ánizsos-pisztáciás lapok recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 g búzaliszt
- 30 g porcukor
- csipet só
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- 25 g puha vaj vagy margarin
- 1 evőkanál hideg víz
Habcsókhoz:
- 40 g natúr pisztácia
- 3 közepes FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje
- 1 teáskanál citromlé
- 130 g cukor
- 50 g porcukor
- 20 g étkezési keményítő
Narancslekvárhoz:
- 80 g bébinarancs aprítva
- 1 szegfűszeg
- 1 rúd fahéj
- 1 csillagánizs
- 2 evőkanál forró víz
- 2 evőkanál cukor
- 1 citrom leve
Elkészítése:
A tésztához a lisztet, porcukrot összekeverjük, keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a vanília kikapart magját, puha vajat vagy margarint és a vizet. A hozzávalókat összedolgozzuk. Liszttel enyhén meghintett munkalapon rövid ideig átgyúrjuk. A tésztát fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
A habcsókhoz ledaráljuk a pisztáciát. A tojásfehérjét és a citromlevet a robotgéppel fokozatosan kemény habbá verjük és apránként adagoljuk hozzá a cukrot, míg fényes masszát nem kapunk. A porcukrot, őrölt ánizst, étkezési keményítőt és a darált pisztácia felét hozzáadjuk és kanállal óvatosan beleforgatjuk.
A sütőt előmelegítjük, hőlégkeveréssel 80 fokra. A masszát sima csöves, 7 mm nyílású habzsákba szedjük és sütőpapírral bélelt sütőlapra 6 cm hosszan olyan halmokat nyomunk, hogy hosszában azok összeérjenek és megszórjuk a maradék pisztáciás keverékkel. A sütőlapot a sütőbe helyezzük és 60 percig szárítjuk. A habcsókokat még melegen leszedjük a papírról és félretesszük egy tálcára.
A sütőt 180 fokra állítjuk és a tésztát lisztezett munkalapon vékonyra kinyújtjuk, késsel 32 csíkra vágjuk, majd sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük. Én babapiskóta kiszúrót használtam, mert úgy gyorsabban ment. 7 percig sütjük 180 fokon.
A narancslekvár hozzávalóit összefőzzük sűrűre, majd a fűszereket eltávolítjuk belőle, majd felhasználásig hűtőbe tesszük. A tésztát megkenjük a lekvárral, majd a tetejére illesztünk egy habcsókot.
Két hétig eláll jól záródó dobozban. Kb 32 db lesz belőle.