Amerikai meggyes pite recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg finomliszt
- 3 ek cukor
- 1 csomag sütőpor
- 3 ek sertészsír
- 2 ek tejföl
- 2 ek darált dió
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Töltelék:
- 1 üveg magozott meggy
- darált dió ízlés szerint
- a tetejére víz és kristálycukor
- pici víz a kenéshez
- vaj a tortaforma kivajazásához
Elkészítése:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a cukorral és a darált dióval. Hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és a zsírt. Alaposan összegyúrjuk. Ha összeállt a tészta, 2 egyforma részre osztjuk.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk az egyik tésztagombócot kör alakúra. Egy kapcsos tortaformát kivajazunk, és beletesszük az egyik tésztát úgy, hogy pereme is legyen.
A tésztát megszórjuk vékonyan darált dióval, majd ráhalmozzuk a meggyet.
A másik tésztadarabot is kör alakúra nyújtjuk, és befedjük vele a meggyet. Kicsit rányomkodjuk, majd megszurkáljuk villával, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon.
Egy vizes ecsettel lekenjük a tetejét, és vékonyan megszórjuk kristálycukorral.
Az előmelegített sütőbe téve kb. 30-40 perc alatt készre sütjük.
Tipp:
A nagymamám zsírral készítette a pitéket, a legtöbb recept vajat írt, gondoltam kipróbálom, és nagyon finom lett!